Print Options:

Приказно празнично пилеПиле с булгур и кайсии

Приказните герои още в началото на годината си бяха обещали да отбележат края ѝ с нещо много вкусно. А именно – Приказно празнично пиле с булгур и кайсии. Умната Грета се зае да намери приказно пиле за празнична вечеря. Рике и Анри взеха бързоходките на Малкия Мук, всеки надянал по една обувка, за да отидат през девет земи в десета и да откъснат Златната кайсия, която се пазеше от стоглав, лют, но и пословично мързелив змей. Храбрецът-гъдулар настройваше инструмента си за парти, като с другото ухо долавяше някаква пресконференция на Горския щаб. Цезар играеше карти с Джованино, като естествено, броеше и хитро мамеше. Пепеляшка се бе захванала с булгура и с пълно гърло пригласяше на коледните песни на Майкъл Бубле. Спящата красавица едва сега се събуди и попита дали не е време за плаж, но никой не ѝ обърна внимание. Седемте джуджета цепеха дърва, а Снежанка пишеше празнично хайку. Принцът извади приборите, джуджетата зарязаха цепениците и пак подхванаха спора “кой някога по някакъв повод яде с моята лъжица”. Той благо им каза, че това вълшебно ястие ще се яде с вилици и ножове, и свадата утихна. В този момент Грета застана победоносно на прага с огромното блюдо. Чашите се напълниха с вино и след бурни наздравици героите така хапнаха, че дълго ще разказват за приказното пиле с булгур и кайсии. А ние, разбира се, знаем и тайната рецепта.

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 4-5 глави червен лук
 2 с.л зехтин
 2 клонки розмарин
За маринатата:
 10-12 дафинови листа
 2 с.л черен пипер на зърна
 150 г морска сол
 175 г захар
 250 мл червен винен оцет 

 1-2 л вода
За плънката:
 100 г булгур
 2 с.л зехтин
 2 с.л лимонена мащерка
 1 клонка розмарин
 сок и кора от 1 лимон
 ½ глава ситно нарязан лук
 2 пасирани скилидки чесън
 50 г запечени кедрови ядки
 50 г сушени кайсии
 1 ч.л. сумак

В голяма тенджера сложете водата, оцета, солта, черния пипер и дафиновия лист и кипнете. Варете 4-5 минути, докато солта и захарта се разтворят, свалете съда от котлона и оставете да се охлади напълно. Сложете пилето с гърдите надолу в голяма купа и залейте с маринатата. Покрийте с фолио или капак и приберете в хладилник за 4 до 8 часа. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете ситно нарязания лук за 3-4 минути с щипка сол. Добавете пасирания чесън, гответе около минута и свалете съда от котлона. В друг тиган налейте останалия зехтин и запържете булгура за 2-3 мин, докато стане златист и усетите аромат на ядки. Прибавете лимоновата кора и сок, листата мащерка, ситно нарязания розмарин, сумак и 100 мл вода. Намалете котлона и гответе няколко минути, докато булгурът абсорбира водата. Смесете сварения булгур с лука и чесъна, кедровите ядки и нарязаните на кубчета сушени кайсии. Почистения и нарязан на четири лук полейте със зехтина, посолете и добавете 1 ч.л. ситно нарязан розмарин. Извадете пилето от маринатата и подсушете с кухненска хартия. Поставете го в широк съд за печене и посолете вътрешността. Напълнете с плънката и завържете краката с памучен конец. Около пилето разпределете овкусения лук, полейте пилето със зехтин и посолете обилно със сол на люспи. Печете 1 час и 10 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.