Умната Грета и приказно вкусното пиле Печено пиле с картофи и аспержи
Живееше една готвачка на име Грета. Тя обичаше да се забавлява и да пие вино. А като пийваше вино, обичаше и да хапва. Тя беше убедена, че всяка уважаваща себе си готвачка трябва да е опитала вкуса на всяка гозба. Един ден господярят я повика и ѝ заръча да сготви две пилета за пристигащите довечера гости. Грета пъргаво се зае със задачата. Пилетата вече бяха готови, а Грета като усети аромата на приказно пиле, така ѝ се допи глътка вино, че слезе в избата и наля чаша. Господарят отиде да посрещне гостите. Грета, в еуфория от страхотния резултат в кухнята и от глътката вино, не се стърпя и откъсна бутче. Лакомо преглътна и затвори очи. А господарят и гостът се бавеха. Грета откъсна и кълка и още по-апетитно започна да хапва. Глътка и хапка се редуваха и първото пиле застрашително намаля. А Грета го беше изпекла приказно. С картофи и аспержи отстрани. Как да не ти се дояде! В този момент вратата се хлопна и умната готвачка усети, че господарят и гостът след миг ще са в къщата. Грета напрегна ума си и бързо измисли, че най-добре е да изяде цялото пиле на принципа “ни пиле яла, ни пиле мирисала”. Глътката вино ускори изчезването на вкусотията. Грета подреди масата, поднасяйки само едно пиле, въпреки заръката на господаря за две. И в този миг те влязоха в лилавия салон, където традиционно се поднасяше вечерята. Господарят строго смъмри готвачката, че не спазва думата си, а Грета се кълнеше, че едното пиле било приказано и просто е отлетяло. Докато тя облизваше пръстите си, господарят и гостите разбраха какво се беше случило и се размяха. Поканиха умната Грета да вечея с тях и няколко пъти я караха да разкаже историята за отлитането на приказно вкусното пиле.
Продукти:
Начин на приготвяне:
Сложете пилето в тава за печене, посолете и подправете с черен пипер. Изцедете лимоновия сок и сложете лимона и 1 клонка розмарин в кухината на пилето. Налейте виното, добавете скилидките чесън и 2-3 клонки розмарин. Полейте със зехтин и печете 45 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Сложете картофите в тенджера, налейте вода, която да ги покрие, посолете и варете 7-8 минути от момента на завиране. Отцедете и оставете да изсъхнат. Почистете и обелете аспержите и ги бланширайте за 2 минути в подсолена вода. Добавете картофите в тавата при пилето, полейте с малко зехтин и печете още 45 минути. Сервирайте пилето с бланшираните аспержи и свежа салата с репички.
Съставки
Directions
- Време:1 ч 20 м
- Сложност:
- Порции:4-6