Клетият Рике още от раждането си бе набеден за доста грозен. А заради малкия кичур коса, с който се роди, получи и прякора Рике с перчема. Но феите никога не оставят само несправедливости. За сметка на външния си вид, Рике бе изключително умен и находчив младеж. От рано се изучи на различни занаяти, но най-изкусен майстор стана в готвенето. А това бързо започна да му носи и симпатии, и слава. Един ден една фея срещна Рике и небрежно подхвърли:
– Хей, чувам, че владееш вкусовете. Можеш ли да приготвиш нещо, което никога не съм опитвала? Рике усети, че това е моментът да поиска нещо за себе си.
– Ще приготвя нещо, което не си чувала, добра фейо. Но ако те изненадам, ще свалиш ли злата орисия от плещите ми, за да се превърна в красивото момче, което трябваше да бъда?
– Така да бъде… отвърна феята и зачака търпеливо. След като Рике поднесе невиждана за феята супа, тя ахна от възхищение. Никой в кралството не познаваше кейла и орзото, а какво оставаше пък да ги съчетае съвършено в едно ястие. Е, Рике можеше. И получи своето дългоочаквано преобразяване в красив млад принц. А на поколенията остави рецептата за Пиле с кейл и паста орзо.
Продукти:
Начин на приготвяне:
Разрежете пилето на четири парчета и ги сложете в голяма тенджера с 3-3.5 л студена вода. Добавете едро нарязаните зеленчуци, ригана, сол и пипер и кипнете. Намалете котлона и варете под капак40 минути. Извадете месото и прецедете бульона.В тенджера загрейте зехтина и запържете нарязаните на колеца моркови за 5-6 минути. Добавете едро нарязаните скилидки чесън, салвията и мащерката. Посолете, подправете с черен пипер и добавете люспите пипер. Гответе още 3-4 минути и налейте бульона. Oставете да кипне, намалете температурата и варете 30 минути. Към зеленчуците добавете едро нарязаното къдраво зеле, нарязания копър, лимоновия сок и дафиновия лист. Обезкостете свареното пиле и накъсайте на парчета. Прибавете пилето, подправете на вкус със сол и черен пипер и разбъркайте. В отделен съд сварете пастата до степен ал денте. Сервирайте супата с малко от сварената паста, прясна мащерка, чили на люспи и резени лимон.
Съставки
Directions
- Време:1 ч 20 м
- Сложност:
- Порции:4-6