fbpx

юни 14, 2019

Рике за кейла и орзото

Клетият Рике още от раждането си бе набеден за доста грозен. А заради малкия кичур коса, с който се роди, получи и прякора Рике с перчема. Но феите никога не оставят само несправедливости. За сметка на външния си вид, Рике бе изключително умен и находчив младеж. От рано се изучи на всички тънкости, но най-изкусен майстор стана в готвенето. А това бързо започна да му носи и симпатии, и слава. Един ден една фея срещна Рике и небрежно подхвърли: – Хей, чувам, че владееш вкусовете. Можеш ли да приготвиш нещо, което никога не съм опитвала? Рике усети, че това е моментът да поиска нещо за себе си. – Ще приготвя нещо, което не си чувала, добра фейо. Но ако те изненадам, ще свалиш ли злата орисия от плещите ми, за да се превърна в красивото момче, което трябваше да бъда? – Така да бъде… отвърна феята и зачака търпеливо. След като Рике поднесе невиждана за феята супа, тя ахна от възхищение. Никой в кралството не познаваше кейла и орзото, а какво оставаше пък да ги съчетае съвършено в едно ястие. Е, Рике можеше. И получи своето дългоочаквано преобразяване в красив млад принц. А на поколенията остави рецептата за Пиле с кейл и паста орзо:
1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер на зърна
2-3 клонки пресен риган
2 моркова
1 стрък селъри
1 парче праз
1 глава лук
За супата:
40 мл  зехтин
1 глава чесън
5-6 моркова
3-4 клонки прясна салвия
Пилешки бульон
1 дафинов лист
¼  ч.л. червен пипер на люспи
1 връзка кейл
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер на зърна
сок от 2 лимона 
200 г паста орзо
Начин на приготвяне:
Разрежете пилето на четири парчета и ги сложете в голяма тенджера с 3- 3.5 литра студена вода. Добавете едро нарязаните зеленчуци, ригана, сол и пипер и кипнете. Намалете котлона и варете под капак 40 минути. Извадете месото и прецедете бульона. В тенджера загрейте зехтина и запържете нарязаните на колеца моркови за 5-6 минути. Добавете едро нарязаните скилидки чесън, салвията и мащерката. Посолете, подправете с черен пипер и добавете люспите пипер. Гответе още 3-4 минути и налейте бульона. Oставете да кипне, намалете температурата и варете 30 минути. Към зеленчуците добавете едро нарязаното къдраво зеле, нарязания копър, лимоновия сок и дафиновия лист. Обезкостете свареното пиле и накъсайте на парчета. Прибавете пилето, подправете на вкус със сол и черен пипер и разбъркайте. В отделен съд сварете пастата до степен ал денте. Сервирайте супата с малко от сварената паста, прясна мащерка, чили на люспи и резени лимон.

Ingredients

Directions

Рике за кейла и орзото