Приказни рецепти

За събуждане на спящи красавици Пиле с пюре и перлени лукчета

И като полегна красавицата, и като му дръпна един сън. И като заспа цялото царство… Цели сто години. Принцът знаеше историята за спящото царство и препускаше бързо, за да спаси девойката. Пристигна в двореца и видимо притеснен, че принцесата може би е гладна, запретна ръкави и вместо да се качи при нея, седна в кухнята и приготви приказно пиле с вино. Като тънък познавач, принцът беше подготвен с Le Poulet и бутилка чудно бургундско вино. С повелителен тон, както приляга на един истински принц, продиктува рецептата, за да я помнят и приготвят и следващите поколения.

Продукти:

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 100 г брашно + 2 с.л. за соса
 80 г бекон
 1 с.л зехтин
 1 морков
 3 големи глави лук шалот
 4 скилидки чесън
 400 мл червено вино
 200 мл пилешки бульон
 3-4 клонки пресен магданоз
 ½ с.л сушена мащерка
 1 дафинов лист
 190 г перлени лукчета от консерва
 3 с.л масло
 250 г дребни гъби (култивирани)
 3-4 клонки прясна мащерка
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Разфасовайте пилето. Гърдите разрежете на две и отделете горните от долните бутчета. На крилцата махнете крайното парче, което е без месо. Подправете месото със сол и черен пипер. Оваляйте парчетата в брашното.
Нарежете бекона на кубчета и го запържете до златисто на средно висока температура в тиган. Извадете в чиния и оставете настрана. В същия тиган налейте зехтина и запържете пилешкото до хрупкавост. Извадете в голяма чиния. Намалете котлона и сложете нарязаните на кубчета морков и шалот. Посолете и гответе 4-5 минути, докато зеленчуците омекнат. Сложете нарязания на филийки чесън и гответе 30 секунди. Налейте виното и бульона и кипнете. Прибавете ситно нарязания магданоз, мащерката и дафиновия лист. Върнете месото и бекона в тигана. Покрийте с капак, сложете във фурната и печете 1 час и 15 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна. В тиган сгорещете 1 с.л. масло и сотирайте гъбите, докато започнат да се карамелизират. Добавете отцедените перлени лукчета и оставете на котлона, за да се затоплят. Прехвърлете пилешкото в плато за сервиране и покрийте с фолио. Извадете дафиновия лист, прехвърлете соса от готвенето в касерола и махнете мазнината. В малка купа смесете останалите 2 с.л. масло и останалото брашно. Смесете със соса от готвенето и кипнете. Гответе около 2 минути, прибавете гъбите и лукчетата и разбъркайте. Сервирайте пилето върху канапе от картофено пюре, полейте със соса и поръсете с листа прясна мащерка.

Принцът се качи в стаята на красавицата и фантастичен аромат завладя покоите й. Той я целуна, както следва да е в една приказка, и тя отвори очи.

- Бих искала да хапна нещичко.

Съставки

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 100 г брашно + 2 с.л. за соса
 80 г бекон
 1 с.л зехтин
 1 морков
 3 големи глави лук шалот
 4 скилидки чесън
 400 мл червено вино
 200 мл пилешки бульон
 3-4 клонки пресен магданоз
 ½ с.л сушена мащерка
 1 дафинов лист
 190 г перлени лукчета от консерва
 3 с.л масло
 250 г дребни гъби (култивирани)
 3-4 клонки прясна мащерка
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Directions

За събуждане на спящи красавици
  • Време:1 ч 50 м
  • Сложност:
  • Порции:4