fbpx

юли 25, 2019

Добра яхния за добрия Анри

Добрият малък Анри растеше безгрижно и щастливо, докато един ден милата му майка не се разболя тежко. Анри се примоли на добрата фея за помощ, но тя каза, че е безсилна да излекува майчицата му. Но му даде съвет да отиде през девет планини в десета, където расте чудодейна билка, която лекува всичко. Предупреди го, че ще мине през хиляди препятствия и накрая трябва да се справи и с чревоугодния планински котарак. Феята каза на Анри, че котаракът обичал рибка, но никога не отказвал и приказно пиле. И така Анри замина на дълго и опасно пътешествие. Премина през реки и долини, срещна всякакви чудати герои, докато накрая не се натъкна на строгия планински котарак и любезно, но уверено заяви: – Уважаеми, котаране! Търся лековита билка за болната ми майчица. Трябва да ми помогнеш да премина и да се кача в планината. Ще те нагостя богато. Котаракът махна с опашка и мързеливо измърка: – Така да бъде! Анри запретна ръкави и хукна да търси всичко необходимо за една зашеметяваща яхния. След 3 дни повика котарака и му поднесе истински приказно приготвено ястие. Котаракът облиза лапките си и позволи на добрия малък Анри да продължи пътя си към спасяването на болната му майка. А какво приготви? Ето я тайната на пилешката яхния с праз и гъби. 
Време за подготовка: 20 минути

Време за готвене: 50 минути

Порции: 4
Продукти:
50 г масло

2 с.л. зехтин

1 пиле Le Poulet около 1.5 кг

200 г бекон

2 глави червен лук

2 стръка праз

400 мл бяло вино

400 мл пилешки бульон

250 г гъби

180 г заквасена сметана

2 с.л. царевично нишесте 

2 с.л. студена вода

2 с.л. дижонска горчица

Начин на приготвяне:
Нарежете пилето на 8 парчета, отделете гърдите от костта и разрежете на две. Отделете долните и горни бутчета и подправете със сол и черен пипер. В голяма тенджера сгорещете зехтина и половината масло и запържете пилето за 5-6 минути от всяка страна, докато стане златисто. Нарежете лука на кубчета, а праза – на дебели колелца. В съда добавете останалото масло и запържете нарязания на кубчета бекон за 4-5 минути. Добавете лука и праза, сотирайте 10 минути, като разбърквате често. Сложете нарязаните на четвъртинки гъби, гответе 3-4 минути и подредете пилето върху зеленчуците. Налейте бульона и виното, покрийте с капак и оставете да заври. Прехвърлете съда в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете 40 минути. Извадете съда от фурната, сложете на котлона и оставете да къкри. Разтворете царевичното нишесте с водата и разбийте добре. Излейте в нишестето в съда, добавете сметаната и горчицата и разбъркайте. Оставете на котлона за 10-12 минути, докато соса се сгъсти. Сервирайте яхнията поръсена със ситно нарязан магданоз. 

Ingredients

Directions

Добра яхния за добрия Анри