fbpx

август 6, 2020

Храбрецът-гъдулар и богатата пилешка супа

В малко селце, сгушено в планината, живееше един храбър момък. Освен много смел, той беше трудолюбив и сръчен. Всичко му идеше отръки. Един ден, докато поправяше паянтовата ограда на бащината къща, селяните се втурнаха да бягат на посоки и да се крият по къщите, защото някой беше слизал в града и чул спиращи дъха истории как днес в селото ще дойде страшен змей, който да безчинства. Момъкът не искаше и да чуе тези врели-некипели. Дори не вярваше, че змейове съществуват. Свечеряваше се. Изведнъж зад съседните баири се надигнаха огньове, но момъкът, запазвайки присъствие на духа, беше убеден, че някой е запалил пожар. За беда това беше змеят и след секунди той застана пред момъка. Със страшен рев поиска три неща: да бъде забавляван, да му се наточат шиповете на опашката и да бъде нахранен. По възможност, изяждайки всички в селото. Смелият момък не трепна. Както държеше чук в ръка, отиде към змея и през зъби каза, че започва от второто желание. Змеят се стъписа малко, а силното момче зачука с чука, за да изправи шиповете на змея. След това изкусно ги изпили с пила и тръгна към къщата. След малко излезе с гъдулка в ръка и майсторски засвири игрива музика. Змеят се забавляваше и започна да потраква с острите си нокти, предвкусвайки, разбира се, предстоящото пиршество. Момъкът отсече, че от сутринта на огъня къкри супа и няма да даде и косъм да падне от главата на нито един селянин и заплаши змея, че ще го остави гладен, ако продължава да упорства, че ще изяде всички. Змеят отново се смая от самообладанието на младежа, но каза, че ще погуби селото, ако супата не му хареса. Момъкът го изгледа почти пренебрежително и му поднесе целия казан. Змеят още на първата лъжица притвори очи и почти прохлипа, опитвайки най-вкусната гозба. А след като приключи с цялата супа, обеща, че още от днес ще промени хранителния си режим.  
А ето и как се приготвя богата пилешка супа със зеленчуци:
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 60 минути
Порции: 4-6
Продукти:
1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
2 стръка селъри (целина)
3 картофа, нарязани на кубчета
¼ глава броколи
2 моркова
1 кочан царевица
4-5 гъби
1 с.л. сушен риган
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
4-5 клонки пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Извадете пилето от хладилника 30 минути преди да готвите. Сложете го в голяма тенджера и залейте със студена вода. Посолете, подправете с черен пипер и риган и варете 40 минути на средно силен огън. Извадете пилето и оставете да се охлади. В тенджерата сложете обелените и нарязани на кубчета целина, картофи и колелца моркови. Варете още 15 минути. Добавете нарязаните на филийки гъби, зърната царевица и оставете на котлона още 15 минути. Малко преди да свалите съда от котлона, сложете накъсаните на дребни розички броколи и накъсаното пилешко месо. Разбъркайте добре за няколко минути и сервирайте. 

 

Ingredients

Directions

Храбрецът-гъдулар и богатата пилешка супа