Print Options:

Янис и мусакатаМусака по гръцки с пиле

Живееше някога красив момък на име Янис. Той беше обходил и преплувал всичко от Гавдос до издигащите се на север Родопи. Янис обичаше три неща: да пътува, да играе сиртаки и да яде. Един ден отново стегна дисагите, оседла верния си кон и тръгна да търси някаква тайнствена амфора, останала заровена някъде в земите около Коринт. Препускайки, срещна група туристи, които го разпитваха за плажа в Керамоти и вкусотиите, които приготвяше дядо Агапи. Любезно ги упъти и продължи по пътя си. Изневиделица изскочи Медуза – най-страшната и известна от сестрите Горгони. Янис, освен че беше смел, беше и много хитър. Вместо да се сражава с Медуза като Персей, той извади едно малко огледалце и успя да я убеди, че е най-красивата на света. Дори ѝ подари огледалцето, за да може Медуза да кокетничи пред сестрите си. По пътя си Янис срещна и Херакъл, който беше впрегнал Критския бик в каручка и връщаше златните ябълки на Хесперидите. Цербер потичваше след тях и въртеше опашка от радост. Янис кимна, размениха по едно любезно “ясу” и всеки продължи нататък. Янис се поздрави с героите от почти цялата митология и забрави за какво беше тръгнал. Свечеряваше се и младият момък се сети за една гостилница, в която всеки герой задължително трябваше да опита най-приказното ястие.

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 600 г обелени картофи
 600 г патладжан
 2 с.л доматено пюре
 200 мл червено вино
 400 г домати от консерва на кубчета
 1 дафинов лист
 1 пръчица канела
 3-4 с.л. зехтин
 2 глави лук
 2 ч.л. канела на прах
 1 с.л сушен риган
 сол на вкус
 черен пипер на вкус
За сос Бешамел:
 1 л прясно мляко
 90 г масло
 100 г брашно
 ¼ ч.л. индийско орехче
 ½ ч.л. сол
 50 г сирене кефалотири
 3 жълтъка

Обелете патладжаните и ги нарежете на колелца с дебелина около половин сантиметър. Подредете в тава, покрита с хартия и полейте обилно със зехтин. Посолете и подправете с черен пипер и печете 35-40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Обелените картофи нарежете отново на филийки с дебелина половин сантиметър, сложете в тенджера, залейте със студена вода, посолете и варете 10 минути от момента на завиране. Отцедете и оставете да се охладят. Отделете бутчетата и гърдите на пилето и отстранете кожата. Остатъците ползвайте за приготвянето на бульон. Обезкостете бутчетата и нарежете месото на кубчета. Загрейте зехтина в касерола и запържете нарязания на кубчета лук за 6-7 минути, докато стане прозрачен и омекне. Добавете чесъна, смляната канела и ригана, разбъркайте и прибавете пилешкото месо. Разбъркайте, посолете и подправете с черен пипер. Гответе 5-6 минути, докато месото побелее. Добавете доматеното пюре и налейте виното, увеличете котлона и гответе 6-7 минути, докато течността намалее наполовина. Сложете доматите, дафиновия лист и пръчиците канела и гответе 30 минути, докато течността се редуцира и получите гъсто рагу. През това време пригответе соса бешамел. В касерола разтопете маслото, прибавете брашното и гответе 2-3 минути, докато се запържи и стане златисто. Налейте млякото при непрекъснато бъркане и гответе 7-8 минути, докато получите консистенция на сос. Посолете, подправете с индийско орехче и свалете съда от котлона. Оставете да се охлади за 10 минути и добавете жълтъците. В намаслен съд за печене подредете картофите на плътен слой. Отгоре подредете патладжаните и разпределете плънката с пилешко. Накрая налейте соса бешамел и настържете сиренето кефалотири. Печете 45 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Охладете за 20-30 минути преди да сервирате. Всяка порция поръсете със ситно нарязан магданоз и прясно смлян черен пипер.