Приказни рецепти

Седем парчета за седем джуджета Пилешки пай с бутер тесто

Трудолюбивите джуджета станаха рано и тръгнаха по делата си. Снежанка стана след тях, закуси с ябълки, но не от ония лошите, среса косите си, но не с онзи гребен, усмихна се и започна да шета из къщата. И за да няма повече “Кой ми е ял от чинийката?”, реши да изненада любимите джуджета и да им приготви приказно вкусна вечеря. Тя от малка знаеше, че пайовете за вкусни, бързи и лесни за приготвяне ястия, подходящи както за основно ястие, така и за предястие. А джуджетата много ги обичаха. Снежанка седна, отвори дебелата книга с рецепти и си припомни продуктите. И точно в този момент намина добрата фея. Снежанка я покани, а благата старица седна на мъничко столче и започна да чете от книгата.

Продукти:

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 3 с.л зехтин
 1 голям стрък праз
 2 стъбла целина
 2 скилидки чесън
 35 г брашно
 250 мл пилешки бульон
 125 мл готварска сметана
 1 връзка аспержи
 1 кочан млечна царевица
 1 с.л едра горчица
 2 с.л див лук
 1 лист бутер тесто
 1 яйце за намазване
 сол на вкус
 бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Отделете бутчетата и гърдите на пилето. Обезкостете внимателно месото и запазете костите и кожата. Нарежете месото на хапки и посолете на вкус. В голям тиган загрейте половината зехтин и запържете месото за 5-6 минути, докато покафенее, но без да става хрупкаво. Извадете месото в чиния и в същия тиган сложете нарязания на колелца праз, нарязаната на тънки полумесеци целина, посолете и гответе 5-6 минути, докато омекнат. Добавете нарязания на филийки чесън и гответе 30 секунди. Върнете месото в съда, поръсете с брашното и разбъркайте. Гответе 2-3 минути и налейте бульона. Гответе като бъркате непрекъснато, докато сосът се сгъсти, налейте сметаната, разбъркайте и оставете леко да се редуцира. Свалете съда от котлона и добавете нарязаните на парчета с дължина около 2 см аспержи, отделените от кочана зърна царевица, горчицата и ситно нарязания див лук. Посолете и подправете с бял пипер и разбъркайте добре. Прехвърлете сместа в намаслена тавичка, като плънката трябва да запълни изцяло формата
за печене. Намажете ръба на формата с разбитото яйце, покрийте с лист бутертесто, изрязан по формата на тавичката и притиснете с вилица, за да залепне. От останалото тесто може да изрежете формички по ваше желание, с които да украсите пая. Намажете тестото с разбитото яйце и печете пая 30-35 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Извадете пая от фурната и охладете за 10-15 минути преди да сервирате. Поднесете, като поръсите със ситно нарязан див лук.

Снежанка приготви приказен пай, подреди на масата седем малки чинийки и зачака джуджетата да се върнат.

Съставки

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 3 с.л зехтин
 1 голям стрък праз
 2 стъбла целина
 2 скилидки чесън
 35 г брашно
 250 мл пилешки бульон
 125 мл готварска сметана
 1 връзка аспержи
 1 кочан млечна царевица
 1 с.л едра горчица
 2 с.л див лук
 1 лист бутер тесто
 1 яйце за намазване
 сол на вкус
 бял пипер на вкус

Directions

Седем парчета за седем джуджета
  • Време:1 ч 10 м
  • Сложност:
  • Порции:4-7