Приказни рецепти

За принцовете и птиците Пилешка яхния с картофи и бекон

Да, има много приказки, в които някой принц прекрасен е превърнат в някакъв представител на фауната. Така и в този случай, красивият принц стана Синята птица, след като зла фея реши да изпълни капризите на своята кръщелница и го омагьоса. Принцът не пожела да се ожени за нея и това му струва вида на царски син и превръщането му в птица. Красива, наистина, но все пак птица. Една нощ принцът, вече в новия си вид, кацна на прозореца на покоите на красивата принцеса Флорина, която беше влюбена в принца. Принцесата беше изненадана, че птицата проговори с човешки глас. И така започнаха да разговарят всяка нощ. Принцът-птица разказа историята си и Флорина разбра, че той не се е оженил за грозноватата й доведена сестра. Веднага си помисли, че ако любовта й е безгранична, това ще върне човешкия образ на любимия. Но магията беше силна. Злата фея също не спеше и искаше на всяка цена да погуби Синята птица. Двамата влюбени минаха през много треудности, но безусловната любов и доброто победиха. Магията падна и двамта млади се отърсиха от този ужасен кошмар. Флорина погледна влюбено своя любим принц прекрасен и тихо промълви:
– Гладна съм. Искаш ли да си приготвим Пилешка яхния с картофи и бекон?

Продукти:

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 200 г пушен бекон
 2 с.л зехтин
 30 г масло
 2 ч.л. сол
 1 ч.л. черен пипер
 2 глави лук шалот
 3 стръка пресен чесън
 800 г френски картофи
 3 с.л дижонска горчица
 2 с.л мед
 330 мл сайдер
 250 мл пълномаслена сметана
 1 ч.л. сух риган
 4-5 клонки прясна мащерка
 кора от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Нарежете пилето, отделете бутчетата и ги разделете на горно и долно бутче, отделете гърдите, разрежете ги на две и подправете със сол и черен пипер. В голям съд запържете нарязания на кубчета бекон до покафеняване. Извадете в купа и оставете настрана.В същия съд налейте малко зехтин и запържете пилето за 4 минути от всяка страна. Извадете в чиния и в мазнината сотирайте нарязания на четири лук за7-8 минути. Добавете нарязаните на едри парчета картофи и гответе 5 минути, като бъркате често. Сложете нарязания пресен чесън, разбъркайте и оставете на котлона за минута. Налейте сайдера, прибавете горчицата, меда, сметаната и маслото. Поръсете с ригана, добавете бекона и разбъркайте. Върнете пилето в съда, отгоре сложете клонките прясна мащерка и покрийте с капак. Печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Махнете капака, добавете лентите лимонова кора и печете още 20 минути. Оставете ястието да се охлади за10-15 минути преди да сервирате.

Съставки

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 200 г пушен бекон
 2 с.л зехтин
 30 г масло
 2 ч.л. сол
 1 ч.л. черен пипер
 2 глави лук шалот
 3 стръка пресен чесън
 800 г френски картофи
 3 с.л дижонска горчица
 2 с.л мед
 330 мл сайдер
 250 мл пълномаслена сметана
 1 ч.л. сух риган
 4-5 клонки прясна мащерка
 кора от 1 лимон

Directions

За принцовете и птиците
  • Време:1 ч 20 м
  • Сложност:
  • Порции:4-6