Приказни рецепти

Рике с перчема Пиле с кейл и паста орзо

Клетият Рике още от раждането си бе набеден за доста грозен. А заради малкия кичур коса, с който се роди, получи и прякора Рике с перчема. Но феите никога не оставят само несправедливости. За сметка на външния си вид, Рике бе изключително умен и находчив младеж. От рано се изучи на различни занаяти, но най-изкусен майстор стана в готвенето. А това бързо започна да му носи и симпатии, и слава. Един ден една фея срещна Рике и небрежно подхвърли:
– Хей, чувам, че владееш вкусовете. Можеш ли да приготвиш нещо, което никога не съм опитвала? Рике усети, че това е моментът да поиска нещо за себе си.
– Ще приготвя нещо, което не си чувала, добра фейо. Но ако те изненадам, ще свалиш ли злата орисия от плещите ми, за да се превърна в красивото момче, което трябваше да бъда?
– Така да бъде… отвърна феята и зачака търпеливо. След като Рике поднесе невиждана за феята супа, тя ахна от възхищение. Никой в кралството не познаваше кейла и орзото, а какво оставаше пък да ги съчетае съвършено в едно ястие. Е, Рике можеше. И получи своето дългоочаквано преобразяване в красив млад принц. А на поколенията остави рецептата за Пиле с кейл и паста орзо.

Продукти:

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 2 ч.л. сол
 1 ч.л. черен пипер на зърна
 2-3 клонки пресен риган
 2 моркова
 1 стрък селъри
 1 парче праз
 1 глава лук
За супата:
 40 мл зехтин
 1 глава чесън
 5-6 моркова
 3-4 клонки прясна салвия
 пилешки бульон
 1 дафинов лист
 ¼ ч.л. червен пипер на люспи
 1 връзка кейл (къдраво зеле)
 1 ч.л. сол
 1 ч.л. черен пипер на зърна
 сок от 2 лимона
 200 г паста орзо

Начин на приготвяне:

Разрежете пилето на четири парчета и ги сложете в голяма тенджера с 3-3.5 л студена вода. Добавете едро нарязаните зеленчуци, ригана, сол и пипер и кипнете. Намалете котлона и варете под капак40 минути. Извадете месото и прецедете бульона.В тенджера загрейте зехтина и запържете нарязаните на колеца моркови за 5-6 минути. Добавете едро нарязаните скилидки чесън, салвията и мащерката. Посолете, подправете с черен пипер и добавете люспите пипер. Гответе още 3-4 минути и налейте бульона. Oставете да кипне, намалете температурата и варете 30 минути. Към зеленчуците добавете едро нарязаното къдраво зеле, нарязания копър, лимоновия сок и дафиновия лист. Обезкостете свареното пиле и накъсайте на парчета. Прибавете пилето, подправете на вкус със сол и черен пипер и разбъркайте. В отделен съд сварете пастата до степен ал денте. Сервирайте супата с малко от сварената паста, прясна мащерка, чили на люспи и резени лимон.

Съставки

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 2 ч.л. сол
 1 ч.л. черен пипер на зърна
 2-3 клонки пресен риган
 2 моркова
 1 стрък селъри
 1 парче праз
 1 глава лук
За супата:
 40 мл зехтин
 1 глава чесън
 5-6 моркова
 3-4 клонки прясна салвия
 пилешки бульон
 1 дафинов лист
 ¼ ч.л. червен пипер на люспи
 1 връзка кейл (къдраво зеле)
 1 ч.л. сол
 1 ч.л. черен пипер на зърна
 сок от 2 лимона
 200 г паста орзо

Directions

Рике с перчема
  • Време:1 ч 20 м
  • Сложност:
  • Порции:4-6