Приказни рецепти

За принцесата със златните коси Печено пиле със салса верде

Живееше някога един цар, когото всички много обичаха. А още по-обичана в царството беше дъщеря му Русокоска. Един ден нейната майка, царицата, се поболя и се спомина. Русокоска и цялото царство потънаха в скръб. Царят се ожени повторно, но не случи на царица. Тя беше зла и искаше да погуби Русокоска. Един ден царицата с помощта на пажа успя да подмами принцесата в Омагьосаната гора. Начаса Русокоска бе омагьосана, заспа и сънят й продължи цели седем години. Котаракът Хубавелко я събуди. Той се грижеше за Русокоска заедно с майка си – сърната Добринка. Русокоска искаше да им  благодари, като откъсна красива роза, без да знае, че с това ще причини нещастие на своите благодетели. Принцесата прекара още седем години в покаяние, за да поправи злината и да спаси приятелите си. Едва след това добрата фея й даде златен ключ, с който да отключи скрина, където са скрити всички тайни на щастието. Русокоска завъртя ключа и пред нея се изправи красив принц, в когото се влюби на мига. Вдигнаха чудна сватба, на която бяха поканени всички, без злата й мащеха. Седем дни празнуваха, а накрая готвачите поднесоха известния специалитет на царството – приказно пиле със салса верде.

Продукти:

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 40 г меко масло
 230 мл зехтин
 2 лимона
 70 г каперси
 4 филета от аншоа
 3 скилидки чесън
 1 връзка рукола
 1 връзка магданоз
 ½ връзка босилек
 1 връзка пресен лук
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса. Нарежете пилето на четири, намажете с маслото, посолете и подправете с черен пипер. Подредете в тава за печене, наоколо сложете нарязаните на половинки лимони и печете 40 минути в предварително загрятата фурна. Извадете и оставете да отпочине за 10 минути.

В блендер сложете нарязания на едро лук, аншоата и каперсите. Добавете скилидките чесън и пасирайте. Сложете билките и руколата, налейте зехтина и подправете със сол и черен пипер. Пасирайте до получаването на едро смляна паста и прехвърлете в купичка.

Сервирайте пилето с резените лимони, салса верде и домашен хляб. 

Съставки

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 40 г меко масло
 230 мл зехтин
 2 лимона
 70 г каперси
 4 филета от аншоа
 3 скилидки чесън
 1 връзка рукола
 1 връзка магданоз
 ½ връзка босилек
 1 връзка пресен лук
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Directions

За принцесата със златните коси
  • Време:1 ч 0 м
  • Сложност:
  • Порции:4-6