Приказни рецепти

Приключенията на Малечко-Палечко Печено пиле с цитрусова марината

Cлед като Малечко-Палечко надхитри големия страшен човекоядец и му отмъкна богатствата и бързоходните ботуши, той започна работа в двореца, където беше дясната ръка и бързите крака на царя. Особено похвален и богато възнаграден беше, когато донесе хабер от бойното поле и царят много се зарадва. От този момент нататък Малечко-Палечко се превърна в най-важната фигура в двореца. Един ден царят бе посетен ненадейно от знатни гости, които трябваше да бъдат посрещнати подобаващо. И тогава той се сети за вкусното ястие, с което беше нагостен в едно далечно екзотично царство преди много години. Приказно пиле с цитрусова марината и хрупкав хляб. Но как да си спомни рецептата? Та той беше цар! А един цар не може да занимава главата си, която носи тежка корона, и с рецептурната книга на цялото царство. Тогава той повика Малечко-Палечко и му заръча да отиде до неговия добър приятел, владетеля на онова далечно, екзотично царство, в което гощаваха гостите пищно и пребогато. Още не чул задачата, Малечко-Палечко нахлузи бързоходните ботуши и се затича със скоростта на светлината. Върна се толкова бързо, колкото и беше тръгнал. Леко запъхтян, подаде лист хартия на готвачите.И те започнаха да четат рецептата за Печено пиле с цитрусова марината.

Продукти:

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 2 л вода
 400 мл бяло вино
 3 глави чесън
 120 г сол
 2 с.л черен пипер
 2 лимона
 1 портокал
 ½ връзка розмарин
 1 хляб
 микс зелени салати
 домати

Начин на приготвяне:

Нарежете лимоните и портокала на колелца, а главите чесън разрежете на две. В голям съд сложете солта и налейте малко гореща вода. Разбъркайте, добавете черния пипер, половината чесън и розмарин и налейте виното. Сложете пилето с гърдите надолу, отгоре сложете останалия чесън и цитруси и напълнете съда с вода, така че пилето да е покрито. Покрийте с фолио и приберете в хладилник за12 часа. Извадете пилето от маринатата и го подсушете много добре с кухненска хартия. Пилето трябва да бъде абсолютно сухо. Напълнете кухината с останалия розмарин и завържете краката с конец.

Посолете пилето обилно и поръсете с черен пипер и ситно нарязан розмарин. Поставете пилето в тава за печене, сложете в предварително загрята до 220 градуса фурна. Първоначално в тавата сложете само добре подсушеното пиле - без да добавяте мазнина или вода, и така печете

30 минути. След това налейте 100 мл вода и печете още 1 час и 30 минути. 

Извадете пилето от тавата и оставете да отпочине и да се  охлади. Нарежете или накъсайте хляба на едри парчета и го сложете в мазнината от печенето. Разбъркайте добре, за да се намасли хлябът и върнете съда във фурната. Печете около 20 минути в горната част на фурната, докато хлябът стане хрупкав, като разбърквате от време на време. Поднесете пилето цяло с индивидуални салати в които сте сложили от хрупкавия хляб. 

Съставки

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 2 л вода
 400 мл бяло вино
 3 глави чесън
 120 г сол
 2 с.л черен пипер
 2 лимона
 1 портокал
 ½ връзка розмарин
 1 хляб
 микс зелени салати
 домати

Directions

Приключенията на Малечко-Палечко
  • Време:2 ч 0 м
  • Сложност:
  • Порции:6