Цезар Звездоброецa и приказната салата Салата с пиле и майонезен дресинг
Живееше един крал, който беше мъдър и обичан. Един ден изчезна любимият му пръстен. От двореца разгласиха, че звездоброецът, който намери пръстена, ще бъде възнаграден пребогато. Като чу това от глашатаите, селянинът с гръмкото име Цезар, който не можеше нито да чете, нито да пише, реши също да опита късмета си. Кралят го прие и нареди да бъде настанен в една стая, в която имаше само дебели книги, мастилница и перо. Цезар грабна перото и започна да пише странни символи. Слугите решиха, че това е най-мъдрият звездоброец и започнаха да се страхуват от него, защото именно те бяха откраднали кралския пръстен. Цезар не беше звездоброец, но беше достатъчно хитър, за да надуши, че знаят нещо за пръстена. Следващия път, когато слугите трябваше да дойдат да му оставят храна, той се скри под леглото и започна със странни звуци да ги вика един по един. Те се уплашиха и разкриха пред Цезар цялата история. Връчиха му една торба жълтици, за да не ги издаде, а той им заръча да скрият пръстена в кралските конюшни. На другия ден звездоброецът извести, че след хиляди изчисления е определил къде е пръстенът. Посочи конюшните и скъпото бижу беше намерено там. Кралят много се зарадва, даде на Цезар торба злато и пищна вечеря, на която поднесоха приказно вкусна салата с пиле. И понеже звездоброецът беше героят на деня, кръстиха салатата на негово име.
Продукти:
Начин на приготвяне:
Сложете пилето в тава за печене и полейте с 2 с.л. зехтин. Подправете със сол и черен пипер от всички страни и сложете билките в кухината. Печете 1 час и 30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Нарежете хляба на хапки и ги сложете в плитка тава. Полейте с малко зехтин, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре. Печете 12-15 минути, докато хлябът стане златист и хрупкав, като разбъркате 2-3 пъти по време на печенето. Разрежете охладеното пиле на части и свалете месото от костите. Отделената кожа на пилето, сложете в тавичка и печете 8 минути в загрята до 200 градуса фурна, докато кожата стане хрупкава, като внимавате да не прегори. В хаван сложете филетата аншоа. Накъсайте ги на парченца, добавете нарязания на филийки чесън и намачкайте на паста. Прибавете оцета, соса уорчестър, лимоновия сок, горчицата, майонезата и зехтина. Посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте добре. Подредете листата салата в голяма плитка чиния, сложете половината дресинг, отгоре подредете пилето, добавете настъргания на люспи пармезан и сложете крутоните. Начупете хрупкавата пилешка кожа и сложете останалия дресинг. Овкусете с още малко черен пипер и поднесете веднага.
Съставки
Directions
- Време:1 ч 20 м
- Сложност:
- Порции:4-6