Приказни рецепти

За баба с много любов Пиле с черна леща и песто

Червената шапчица много обичаше своята баба. И винаги се радваше, когато знаеше, че майка й ще я изпрати да й занесе нещичко. Но сега очакването беше още по-вълнуващо, защото наближаваше рожденият ден на баба. Една сутрин майка й я събуди и нежно й прошепна:
– Червена шапчице. Време е да занесеш нещо специално на баба. Приготвила съм приказно пиле с черна леща, грах и спаначено песто.
Майката подреди кошничката, Червената шапчица я грабна и весело запрепуска през гората. Естествено, вълкът я пресрещна и веднага попита:
– Какво носиш в тази кошничка, Червена шапчице?
– Нося приказно пиле на баба. Мама го приготви с Le Poulet. Искаш ли да ти кажа рецептата? Искаш, искаш. Слушай какво ми разказа мама за тази гозба!
Леща и месо – класическа комбинация за френската кухня. Освен че е много полезна, черната леща белуга се отличава и с това, че запазва формата си при варене и всяко зрънце остава красиво като малка перла хайвер. Комбинацията от сочно пилешко месо, грах и свежо песто е чудесен вариант за празнична семейна вечеря. Не забравяй да поднесеш с хрупкав хляб или домашна питка. За половин час подготовката е приключила, а времето за готвене е час и половина.
Вълкът започна да се облизва лакомо.
– Следвай, вълчо, стъпките на мама и ястието ще стане превъзходно. Ето как се прави:

Продукти:

 1 Пиле Le Poulet около 1.5 кг
 2 с.л зехтин
 2-3 стръка праз
 2 стъбла целина
 230 г пащърнак
 500 мл пилешки бульон
 150 г черна леща
 150 г бейби спанак
 150 г грах
 2 ч.л. сол
 ½ ч.л. черен пипер
 1 ч.л. царевично нишесте
За пестото:
 1 скилидка чесън
 50 г бейби спанак
 20 г пресен босилек
 4 с.л зехтин
 ½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Посолете и подправете пилето с черен пипер от всички страни и отвътре. Оставете за 10 минути, за да може солта да изсуши кожата, за да е хрупкава. В голяма чугунена тенджера загрейте зехтина на средно висока темпeратура и запържете пилето до златисто. Извадете пилето и в същия съд сложете нарязаните на колелца праз, пащърнак и целина. Посолете и гответе 5-6 минути на средно висока температура, като разбърквате, докато зеленчуците омекнат. Налейте бульона, поставете пилето върху зеленчуците и покрийте съда с капак. Печете 75 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна. През това време сварете лещата в голямо количество подсолена вода за около 20 минути. Отцедете и оставете настрана. Извадете пилето от фурната, махнете капака и добавете сварената леща и граха. Разбъркайте и печете още 10-15 минути. Пригответе пестото като пасирате всички продукти до гладко пюре. Прехвърлете в буркан и дръжте в хладилника. Сложете пилето в плато за сервиране и покрийте хлабаво с фолио. В съда добавете спанака и разбъркайте, за да омекне от топлината на останалите продукти. Разпределете зеленчуците в платото около пилето. Останалия в съда сос редуцирайте за няколко минути и добавете 1 ч.л. царевично нишесте, разтворено с малко вода. Поднесете соса в сосиера и пестото в купичка.

Съставки

 1 Пиле Le Poulet около 1.5 кг
 2 с.л зехтин
 2-3 стръка праз
 2 стъбла целина
 230 г пащърнак
 500 мл пилешки бульон
 150 г черна леща
 150 г бейби спанак
 150 г грах
 2 ч.л. сол
 ½ ч.л. черен пипер
 1 ч.л. царевично нишесте
За пестото:
 1 скилидка чесън
 50 г бейби спанак
 20 г пресен босилек
 4 с.л зехтин
 ½ ч.л. сол

Directions

За баба с много любов
  • Време:2 ч 15 м
  • Сложност:
  • Порции:4-6