Print Options:

Принц АспарагусПилешка супа с аспержи

Живееше някога един чудно красив принц. Всички го обичаха заради добрите му обноски, изискания вкус и щедростта му. Той беше лудо влюбен в красива принцеса, която живееше през девет земи в десета, както често се случва в приказките. Освен любовта към принцесата, принцът имаше и друга страст – скоростите. През годините беше пробвал всички приказни летящи килимчета, бързоходките на Малкия Мук, вълшебни карети от тикви, дърпани от тунинговани същества, но все нещо липсваше. Един ден, докато играеше скуош с Джованино, който не се страхуваше и от най-бързите му удари, дойде една фея, изкусна в продаването на промоционални каляски, задвижвани с изцяло нова хибридна технология – много коне и щипка магия. Принцът заплати пребогато за новата си придобивка и веднага започна да събира отбор приказни герои, с които да отиде през девет земи в деста, за да поиска ръката на принцесата. Естествено, прати съобщение до Цезар Звездоброеца и го покани на пътуване с уверението, че там са най-ярките звезди, които да брои и евентуално да намери и той своята принцеса. Храбрецът-гъдулар също беше поканен и имаше грижата да направи пътуването още по-весело. Потеглиха лудо и докато прелитаха над седмата земя, принцът се сети, че в осмата, в една забравена страноприемница, сервират най-вкусната пилешка супа. Спряха, хапнаха и дълго си спомняха за вкусотията. А принцесата сякаш знаеше, че всеки момент ще пристигнат и че принцът непременно ще ѝ донесе от легендарната пилешка супа с аспрежи.

 1 пиле Le Poulet около 1.3 кг
 3 с.л зехтин
 1 глава лук
 2 моркова
 3 скилидки чесън
 2 стръка селъри
 1 връзка аспержи
 1,50 л пилешки бульон
 3-4 клонки прясна мащерка
 200 г замразен грах
 лимон за сервиране
 магданоз за сервиране
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Извадете пилето на стайна температура около час преди да готвите. В голяма тенджера загрейте зехтина и сложете нарязания на кубчета лук, нарязаните на колелца моркови и филийки селъри. Гответе 5-6 минути, докато омекнат, добавете нарязания на слайсове чесън, мащерката, подправете със сол и черен пипер. Гответе около минута. Налейте бульона и оставете да заври. Отделете гърдите на пилето, махнете кожата и оставете настрана. Останалата част ползвайте за бульон, супа или сос. Сложете пилешките гърди в ястието, намалете котлона и варете 15 минути. Нарежете стъблата на аспержите на колелца, като оставите връхчетата цели. Извадете месото и го накъсайте на парчета с вилица. Върнете месото в тенджерата, добавете нарязаните на колелца стъбла аспержи, връхчетата и граха, и гответе още 5-6 минути. Сервирайте супата, гарнирана със ситно нарязан магданоз и резени лимон.