Приказни рецепти

Седемте джуджета на смени по двама Печено пиле с целина и броколи

Едно от най-големите забавления на седемте джуджета беше да сядат заедно на масата със Снежанка, лакомо да хапват и много да се смеят. Разказваха си истории до късно и всяка вечеря беше специална. Но настанаха забавни времена на изолация дори и вкъщи. Снежанка се беше затворила в най-голямата стая. Носеше маска и ръкавици, които не пазят от убождане с вретено, в интерес на истината. Тя излизаше само да приготви нещо за хапване на джуджетата, но всеки път грижовно напомняше да се хранят по двама. И така вечерите станаха по-тихи, малко по-скучни, но пък все така приказно вкусни. Джуджетата все пак намираха забавления и по двойки. Докато хапваха, играеха карти, табла. Една вечер дори се завърза партия шах, която продължи чак до първи петли. А най-малкото джудже се хранеше само и последно. Но това никак не го натъжаваше, защото и то си измисли малка хитринка. Слагаше си две панички и хапваше винаги двойна порция. А пък в ден като днешния, когато Снежанка беше приготвила печено пиле с мачкана целина и броколи, джуджето беше готово да хапне и седем пъти, ако може. Толкова му беше любимо, че даже знаеше рецептата наизуст. И докато хапваше само, започна да си я рецитира ясно и изразително.

Продукти:

 1 пиле Le Poulet около 1.3 кг
 1 с.л горчица на прах

 2 с.л зехтин
 1 ч.л. чесън на прах
 1 ч.л. сушен лук
За пюрето от целина:
 1 глава целина, нарязана на кубчета
 100 мл сметана
 100 мл пилешки бульон
 2 с.л едрозърнеста горчица
 ¼ глава броколи
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Отделете гръбнака на пилето и разрежете на две по дължина. Посолете, подправете с черен пипер, чесън, горчица и лук на прах. Намаслете тава за печене, сложете половинките пиле, полейте със зехтин и печете 45 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Сложете целината в касерола, налейте пилешкия бульон, посолете и варете 20 минути, докато омекне. Свалете съда от котлона, налейте сметаната и добавете едрозърнестата горчица. Намачкайте и прибавете мекото масло, посолете финално и добавете нарязаните на дребно розички броколи. Разбъркайте добре. В чиния за сервиране сложете пиле, добавете от намачканата целина и поръсете с още броколи. Полейте със соса от печенето и сервирайте.

Съставки

 1 пиле Le Poulet около 1.3 кг
 1 с.л горчица на прах

 2 с.л зехтин
 1 ч.л. чесън на прах
 1 ч.л. сушен лук
За пюрето от целина:
 1 глава целина, нарязана на кубчета
 100 мл сметана
 100 мл пилешки бульон
 2 с.л едрозърнеста горчица
 ¼ глава броколи
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Directions

Седемте джуджета на смени по двама
  • Време:1 ч 0 м
  • Сложност:
  • Порции:4