През девет земи в десета живееше премъдрият Цар Бургер. Владетелят беше получил името си заради любовта към бургерите и, разбира се, заради тайната рецепта, по която ги приготвяше. Мнозина се опитваха да я наподобят, но никой не успяваше. Освен че управляваше земите си добре, цярат имаше и отличен търговски нюх. Неговите бургери се приготвяха денонощно и от всички приказни царства валяха поръчки. Но най-голям почитател беше Джованино Безстрашния, който редовно идваше с бързоходките, взети назаем от Малкия Мук. И днес Джованино беше тук. И направи най-голямата поръчка за своите приятели. Взе толкова бургери, колкото един безстрашен младеж можеше да носи. Благодари и хукна. За беда, обаче, Джованино беше нападнат по пътя от група разбойници, които искаха да отмъкнат бургерите. Въпреки че младежът бягаше лудо с бързоходките, беше обграден и обирът на века беше факт. Никой в приказните царства до този момент не беше крал храна. Съгледвачите-соколи на Цар Бургер видяха подлото деяние и бързо пратиха вест до царя. Той събра верните си воини и погнаха разбойниците. След като бяха наказани за злината, Цар Бургер нареди никога повече да не се сервира бургер на бандитите, а за приятелите на Джованино – да им се сервират двойни. И с повече картофки. И ние бяхме там, и ние хапнахме.
Продукти:
Начин на приготвяне:
Отделете гърдите на пилето. Останалото ползвайте за приготвянето на бульон или друго ястие. Нарежете гърдите на дълги ленти, след това на две и поставете в купа. Към прясното мляко добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете за 10 минути. Посолете, подправете с бял пипер и добавете гранулите чесън. Разбъркайте и залейте пилешкото месо. Оставете го да се маринова за около час в хладилник. Пригответе зелевата салата. Към нарязаното на ивици зеле добавете настъргания на едро ренде морков и нарязания на колелца лук. Добавете майонезата, горчицата, солта и черния пипер. Прибавете лимоновия сок, разбъркайте добре и приберете в хладилник до момента на сервиране. Към брашното добавете останалите продукти за панировката и разбъркайте добре. В подходящ тиган загрейте около 1 литър олио до 180 градуса, като внимавате олиото да не превишава 1/3 от височината на съда за готвене. Панирайте парчетата пиле в овкусеното брашно и подредете в тава. В сгорещеното олио сложете по 5-6 парчета пиле наведнъж и гответе около 4-5 минути. Проверете готовността на месото, като разрежете едно парче и се уверите, че е добре сготвено. Готовото месо извадете върху решетка. Разрежете хлебчетата бриош на две, намажете с меко масло и запечете до златисто. Върху долната част на хлебчето сложете 2 листа зелена салата. Отгоре поставете няколко лъжици зелевата салата и няколко парчета пиле. Върху него сложете тънки кръгчета червен лук и чушка халапеньо. Покрийте с капачето и поднесете веднага. Сервирайте с лют сос и пържени картофи.
Съставки
Directions
- Време:1 ч 50 м
- Сложност:
- Порции:4