Али Баба и тримата разбойници пиеха поредното кафе и се чудеха какво разбойничество да свършат днес. Да, бяха останали само трима, защото се наложи другите да бъдат освободени в тази несигурна ситуация. Официално бяха хоум офис, но играеха зарове по цял ден. Али Баба мъдро се почеса и установи, че от хиляда и една нощ не бяха вършили нищо полезно за тях самите, а и за фолклора, раждащ приказки и легенди. Реши, че тази несправедливост трябва да бъде поправена и бързо нареди да докарат летящото килимче. С няколко ругатни и вълшебното заклинание „килимче, отвори се“, четиримата полетяха, за да откраднат магическата торбичка на красивата Амира. Легендата разказваше, че ако знаеш как да я използваш… торбичката, разбира се, не Амира… ще станеш богат, красив и известен. Кацнаха наблизо до дома на красавицата и набързо скроиха пъклен план как тримата разбойници ще я разсейват, а Али Баба ще отмъкне торбичката. Речено-сторено, но сметките бяха без Амира, която ги посрещна с торба в ръка. Прошепна нещо на тайнствен език и от торбичката, вместо да потекат несметни богатства, излетяха няколко тояги, които погнаха разбойниците. Али Баба, скрит в храстите, започна да се вайка, че съвсем ще остане без разбойници и хукна през глава да моли Амира да спре наказателната акция. Смирено застана пред нея и поиска прошка за злината, която искаше да стори. Амира беше добра душа и на мига спря тоягите. Разбойниците се окопитиха и поискаха от Али Баба някакво обезщетение за причинените вреди. Красавицата избухна в смях и предложи на четиримата младежи да хапнат нещо преди да поемат към нови приключения. Те охотно приеха и се чудеха къде е храната, дали вече е поръчана, защото нито една гостилница наоколо нямаше право да работи. Амира хвана торбичката в ръка, прошепна нещо на още по-тайнствен език и в двора на къщата се появи приказна трапеза. И с най-вкусното пиле, за което Али Баба разказваше до дълбока старост. Ето какво приготви вълшебната торбичка:
Продукти:
Начин на приготвяне:
Отделете бутчетата и гърдите на пилето. Използвайте фенера за приготвянето на бульон. Разрежете гърдите на две и отделете долните и горни бутчета. Направете 2-3 плитки разреза във всяко парче месо и прехвърлете в тава за печене. Обелете лука и нарежете на тънки филийки. В купичка сложете лимоновия сок и зехтина. Добавете кимион, канела, сумак и пасиран чесън. Разбъркайте добре. Посолете месото и полейте всяко парче с маринатата. Добавете лука, разбъркайте, налейте водата и сложете нарязаното на кубчета масло. Печете 45-55 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Запечете арабските питки в сух тиган за около минута и сложете върху всяка по 2 с.л. от киселото мляко. Отгоре сложете по 2 парчета месо, добавете от печения лук, поръсете със ситно нарязан магданоз и кедрови ядки.
Съставки
Directions
- Време:1 ч 10 м
- Сложност:
- Порции:4