Приказни рецепти

Само за капризни царе Пилешки бутчета с френска леща

Живееше някога един цар, който беше мъдър и добър, но и много капризен по отношение на храната. Никой не можеше да му угоди, макар че придворните се стараеха до припадък. Преровиха всички кулинарни справочници в търсене на рецепти, но все нещо не беше както трябва. Ханс Железни, храбър и силен момък, който живееше в съседното село, научи за неволите в царския двор и се яви с идея да помогне. Ханс беше изгледал всичко на Джейми Оливър и беше пътувал до Бургундия, където се докосна до най-хубавите вина и гозби. Момъкът, преди да се отправи към двореца, намина за съвет през своята вярна дружка – принцесата, която спеше върху грахово зърно. Тя знаеше абсолютно всичко за варивата, естествено. Принцесата даде на Ханс едно зрънце леща и каза всеки ден да се връща за по още едно. И така в продължение на една година. Ханс премъдро се почеса, взе зърното и отиде в царските палати. Обеща да зарадва царя с вкусна гозба, но след цяла една година. И какво е една година на фона на безвремието в приказките. Така и отлетя… Ханс всеки ден взимаше по едно зърно, всеки ден срещаше приказни герои, всеки ден помъдряваше. Накрая събра вързоп леща и отиде при Грета, с молба тя да сготви нещо приказно за царя. Планът на Ханс беше железен. Грета приготви най-вкусното пиле с вълшебна леща и за пръв път от десетки години царят изпита истинско удоволствие. В знак на благодарност предложи на Ханс да стане съветник по всички приказни въпроси в двора. Младият момък прие с радост, оттегли се за почивка и като се отпусна, разбра, че лежи върху лещено зърно… Но това е друга приказка. А ето как Умната Грета приготви нашата приказно вкусна рецепта.

Продукти:

 4 цели бутчета Le Poulet
 5 с.л зехтин
 1 глава лук
 2 моркова
 2 стърка селъри
 1 стрък праз
 5-6 скилидки чесън
 250 мл бяло вино
 200 г френска леща
 400 мл пилешки бульон
 2 с.л дижонска горчица
 букетче билки (праз, селъри, магданоз, дафинов лист и мащерка)
 50 мл сметана
 ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Извадете бутчетата на стайна температура поне 30 минути преди готвене. Посолете и подправете с черен пипер. Запържете в сгорещения зехтин за 3-4 минути от всяка страна. Извадете ги от тигана и в същата мазнина сотирайте нарязания на кубчета лук и моркови за 3-4 минути. Добавете нарязаните на полумесеци праз и селъри и гответе още 3 минути. Прибавете чесъна, посолете, подправете с черен пипер и гответе около минута. Налейте виното и оставете алкохолът да се изпари за 2 минути, сложете лещата и 1 с.л. от горчицата, сложете букетчето билки и налейте пилешкия бульон. Покрийте с капак и гответе 10 минути на средно силен огън. Отделете горните и долни бутчета и ги сложете в съда. Покрийте с капак и гответе още 30 минути. Извадете месото в чиния и към ястието прибавете останалата горчица и сметаната. Разбъркайте и гответе още 2 минути. В чиния за сервиране сложете от лещата със зеленчуци, отгоре поставете едно бутче и поръсете с прясна мащерка.

Съставки

 4 цели бутчета Le Poulet
 5 с.л зехтин
 1 глава лук
 2 моркова
 2 стърка селъри
 1 стрък праз
 5-6 скилидки чесън
 250 мл бяло вино
 200 г френска леща
 400 мл пилешки бульон
 2 с.л дижонска горчица
 букетче билки (праз, селъри, магданоз, дафинов лист и мащерка)
 50 мл сметана
 ситно нарязан магданоз

Directions

Само за капризни царе
  • Време:1 ч 0 м
  • Сложност:
  • Порции:4