Приказни рецепти

Пиле със зеле за принцеси Пиле с кисело зеле

Живееше някога една красива, но много кисела принцеса. Баща ѝ, всемогъщият крал, непрекъснато се чудеше как да я развесели, но почти без успех. Един ден повика всички мъдреци в кралството, за да получи най-добрия съвет как да се справи с настроението на принцесата. Идеите заваляха една след друга, като започнаха от безобидните пера от фламинго и се стигна до грандиозно предложение за строеж на паралелен дворец със собствен зоопарк, управляван от премъдър бухал. Кралят разказа всичко на принцесата и тя на мига придоби изражение, с което можеше да консервира краставички. За никого в кралството не беше тайна, че кралят се тревожи. Един ден в палатите пристигна Малечко-Палечко, който цяла нощ беше умувал с Умната Грета и Цезар Звездобоеца как да развеселят принцесата. Представи се на краля, който го изгледа недоверчиво, почеса се мъдро и на висок глас съобщи най-щурта идея на света. Разказа за изчисленията на Цезар, че точно днес звездите са в приказна подредба и ако принцесата хапне нещо вкусно с кисело зеле, киселото ѝ настроение ще изчезне на мига. Кралят се хвана за главата и тихичко си каза: “Какъв чудесен ден… дори един крал не знае кисело зеле ли да яде или да се обеси”. Но решението бе взето на мига. Да готвят на принцесата, пък каквото ще да става. Умната Грета запретна ръкави и приготви приказно вкусно пиле с кисело зеле. Принцесата се намръщи, но след като опита от вкусотията за пръв път се усмихна… А ето и какво точно ѝ приготви Грета.

Продукти:

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 1 кисела зелка (около 2 кг)

 4-5 с.л. зехтин
 120 г масло
 2 големи глави лук
 4 скилидки чесън
 1 с.л едър червеен пипер
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Отделете бутчетата, крилцата и гърдите на пилето. Фенерът е идеален за приготвянето на бульон. Подправете месото със сол и черен пипер. В тиган сгорещете зехтина и 1/3 от маслото и запържете месото на два пъти, за 3-4 минути от всяка страна до златисто. Преди втората порция месо, добавете още 1/3 от маслото. Извадете месото и оставете настрана. В тигана добавете останалото масло и запържете нарязания на кубчета лук за 4-5 минути, докато омекне и стане прозрачен. Прибавете нарязания филийки чесън и червения пипер, гответе още около минута и извадете сместа в купичка. Подредете нарязаното на филии зеле в тава за печене и върху него разпределете запържения лук. Отгоре подредете парчетата пилешко месо и налейте около 200 мл пилешки бульон. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Махнете фолиото и печете още 30 минути. В чиния за сервиране сложете 2 резена зеле, отгоре поставете парче от месото и поръсете със ситно нарязан магданоз. 

Съставки

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 1 кисела зелка (около 2 кг)

 4-5 с.л. зехтин
 120 г масло
 2 големи глави лук
 4 скилидки чесън
 1 с.л едър червеен пипер
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Directions

Пиле със зеле за принцеси
  • Време:1 ч 10 м
  • Сложност:
  • Порции:4-6