Приказни рецепти

Приказно пиле ала Дядовата ръкавичка Печено пиле с портокал и круши

Тръгна дядо от Златица,
Да си купи кървавица.
Но му се дояде пиле
с портокал и круши,
с чесънче и свежо биле.

Докато вървеше по пътя, дядо изгуби ръкавицата си, в която беше скрил и тайнта рецепта. Мишчица Гризана си играеше на тучната поляна, видя ръкавицата и се шмугна вътре. Видя, че има лист хартия, зачете се и се втурна да търси чесънче. Зайо Средногорски, знаейки рецепти хорски, мерна ръкавичката и попита мишката с какво да помага. Тя го прати за магданоз. Зайо, кулинарен виртуоз, хукна през глава. И Лисана чу, че има суматоха, викна Вълчо и Мецана. Те дойдоха. Носеха круши, ядки, розмарин и портокали. Събраха се другарски, рапзоложиха се царски и започнаха да се чудят какво още им липсва. Дядо се завърна и в палтото се загърна. Къде ли му е ръкавицата, в която е скрита рецептата? Знаеше, че бабата му стара люто ще се скара. И в този момент видя, че горските животни трескаво работят, а ръкавицата се беше превърнала в кухнята на Гордън Рамзи. Дядо натовари шефовете в каручката, подаде им пилето и докато се прибере вкъщи, вкусотията в ръкавичката-кухня беше вече приготвена. Баба чакаше на прага, вдигна сопата веднага, готова да го хока. Дядото я изненада с чудна серенада и представи кулинарния си екип от горски обитатели, които бяха приготвили приказно вкусно пиле с портокал и круши. Баба се усмихна и се сгуши в дядото любим. Поканиха гости, които дълго разказваха за тази вкусотия. А ние знаем как се приготвя, разбира се.

Продукти:

 1 пиле Le Poulet около 1.4 кг
 3 скилидки чесън

 2 портокала
 5-6 клонки пресен розмарин
 5-6 круши
 пресен магданоз
 30 г запечени орехови ядки
 5-6 с.л. зехтин
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно 2 клонки розмарин и го сложете в купичка. Добавете пасирания чесън и настържете кората на единия портокал. Посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре. Намажете сместа под кожата на пилето, поставете го в тава и полейте със зехтин. Посолете добре пилето, за да стане хрупкава кожата и прибавете в хладилник за 1 час. Извадете пилето за 30 минути на стайна температура и печете в предварително загрята до 220 градуса фурна 35 минути. Изцедете сока на единия портокал, почистете крушите от семките и ги нарежете на четири. Извадете пилето от фурната, сложете крушите в тавата, полейте ги с портокаловия сок и добавете останалите клонки розмарин. Полейте с останалия зехтин, посолете крушите и печете още 30 минути. Извадете пилето, покрийте с фолио и върнете крушите във фурната за още 10 минути, докато се карамелизират. Обелете втория портокал, отделете филетата и ги сложете в купичка със соса от печенето. Сложете пилето и крушите в плато за сервиране, поръсете с орехите, сложете филетата портокал и полейте със соса. 

Съставки

 1 пиле Le Poulet около 1.4 кг
 3 скилидки чесън

 2 портокала
 5-6 клонки пресен розмарин
 5-6 круши
 пресен магданоз
 30 г запечени орехови ядки
 5-6 с.л. зехтин
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Directions

Приказно пиле ала Дядовата ръкавичка
  • Време:3 ч 0 м
  • Сложност:
  • Порции:4