Print Options:

Фелипе и седемте моретаИспанска паеля с пиле

Там, където морските вълни се блъскаха в стръмните брегове на Галисия, живееше храбрият Фелипе. Останал от малък самичък, той бе развил силна находчивост как да се оправя във всяка ситуация. Работеше на кораб и забавляваше другите моряци със звънките си песни и ги учеше да редят кубчето на Рубик за олимпийски норматив. Повечето завършваха на Кубертеновия принцип, че е важно участието, а после гледаха как Фелипе го нарежда за секунди. Един ден, на едно далечно плаване, когато всичко изглеждаше безгрижно и момчето забиваше кавъри на Джипси Кингс, морето се разтвори и с цялата си страховитост Кракен се изправи срещу кораба на Фелипе и изкрещя, че е дошъл да търси сметка защо испанците правят паеля с морски дарове! Младежът първо се сепна, но бързо се окопити и отвърна, че Кракен е от северните митологии и няма никакво място в тази история и освен това, на този кораб, паелята се прави без морски дарове. Морското чудовище се обърка от този отговор, но все пак настояваше за своето. Фелипе бе чувал за пословичната лакомия на тази грамадна твар и реши да рискува. Предложи на Кракен да го нагости с паеля, за каквато не беше чувал. Ако му хареса, корабът продължава. Храброто момче запретна ръкави и приготви приказната рецепта, която знаеше от баба си. Паеля с крехко пилешко. Фелипе добави щипка шафран и щипка магия, която ловко беше отмъкнал от един вълшебник при едно друго презокеанско пътуване. Но това е друга история. Кракен протегна пипала към ароматното ястие и притвори от удоволствие огромните си очи. Обеща, че никога повече няма да спира кораба на Фелипе и моряците спокойно могат да кръстосват четирите посоки на света. Кракен вече закъсняваше да гледа традиционното състезание по ветроходство и бързо се понесе да хване финалите.

 2 големи пилешки гърди Le Poulet
 1 глава бял лук
 3 скилидки чесън
 2 с.л зехтин
 75 г чоризо
 2 домата на кубчета
 1 щипка шафран
 1 с.л червен пипер
 1 щипка черен пипер
 225 г бял ориз
 75 мл бяло сухо вино
 1 червена чушка
 100 г замразен зелен фасул
 100 г замразен грах
 1 лимон
 1 връзка пресен магданоз
 сол на вкус

Разфасовайте пилето и отделете гърдите. Нарежете ги на кубчета. Нарежете на ситно лука, чесъна, чоризото, чушките и доматите. Поставете в тиган със зехтин лука, чесъна и чоризто. Задушете ги за около 5 минути. Добавете и нарязаните на кубчета пилешки гърди, разбъркайте и ги задушете за още 5 минути, докато побелеят от всички страни. Добавете червения пипер, черения пипер, нарязаните домати и щипката шафран. След задушаването на подправките, добавете ориза и полейте с бялото вино. Варете сместа до изпаряването на бялото вино. Добавeте вода, колкото да покрие съставките и овкусете със сол. Варете около 15 минути, след което добавете нарязаната на кубчета чушка, зеления фасул и граха. Оставете на котлона още около 10 минути. Сервирайте с пресен магданоз и лимон.