Приказни рецепти

Пепита и гаспачото Гаспачо с пилешко

Хуанито беше истински потомствен испански благородник. С добро сърце, изпълнено с любов към Пепита – братовчедка на небезизвестната Доня Дулсинея. Една вечер той реши да изнесе серенада под балкона на своята възлюбена. Запретна ръкави, засука мустак, килна шапката си на една страна, настрои китарата си и запя. Още на първия акорд нещо го смути. На оградата стоеше селския бик Мучо, който втренчено гледаше изкусния конкистадор на женски сърца. Хуанито замръзна. Глътна си и нотите, и думичките. Но се окопити бързо и хукна да бяга. Тихичко си каза „добре е, че не съм в червено“, но после се сети, че на Мучо му е все тая в какви краски са одеждите ти. Вече беше време да вика за помощ. На прозореца изкочи Пепита, която видя, че Мучо е погнал клетия любовник. Тя бързо прати вест на Санчо по Фалкон, че Хуанито е в беда. Добрякът яхна вярното си магаре Русио и препусна към Севиля. Междувременно Хуанито беше изтичал почти маратонска дистанция, но с темпото на Болт в най-добрите му години. Бикът също не даваше признаци на умора и беше твърдо решил да закичи завоевателя на рогата си. Пепита, от прозореца си, вече отброяваше двеста и осма обиколка на препускащите и се чудеше дали Хуанито ще падне от умора или от глад. Примоли се на светата Дева от Гуадалупе да пази младежа в неравната надпревара с пощурелия бик. На хоризонта се зададе Санчо. През годините магарето му се беше научило от Росинант да галопира като расов жребец и често даже печелеше надбягванията не на един и два хиподрума. Санчо ловко подгони бика. Мучо се стресна от тази неочаквана развръзка и закова на място. Санчо слезе от магарето, хвана бика за рогата и нещо му прошепна. Оказа се, че Мучо, освен че не познава цветовете, не познава и хората. Припознал се… Както знаем, всичко е добре, когато завършва добре, макар че Хуанито падна по гръб от изтощение. Пепита не се уплаши никак, защото знаеше тайната рецепта, с която да изправи на крака геройски падналите. Вече беше приготвила Гаспачо с приказно вкусно пиле. Още на първата лъжица Хуанито дойде на себе си, целуна Пепита, благодари на Санчо и изпрати селския бик Мучо вече като приятел.

Продукти:

 1 жълто пиле Le Poulet
 2 с.л зехтин
 сок от 1 лайм
 сол на вкус
 черен пипер на вкус
Продукти за супата:
 1 глава лук
 60 мл зехтин
 2-3 филии стар хляб
 3 големи домата
 1 краставица
 1 червена чушка
 3 с.л филирани бадеми
 2 с.л червен винен оцет
 ½ връзка кориандър
 сол на вкус
 черен пипер на вкус
За гарниране:
 ½ краставица
 1 малка глава червен лук
 10 чери домата
 зехтин

Начин на приготвяне:

Отделете гърдите на пилето. Останалото месо ползвайте за приготвянето на друго ястие и домашен пилешки бульон. Разрежете пилешките гърди на две, без да разрязвате до края, така че да отворите като книга. Поставете месото в чиния и добавете сока от лайм, зехтина, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете месото да се маринова, докато приготвите останалите компоненти от ястието. Направете разрез на кръст в долната част на доматите и бланширайте за 30 секунди в кипяща вода. Извадете в купа с ледена вода и оставете да се охладят, а след това обелете. Полейте хляба със студена вода и оставете да се накисне. Нарежете доматите на едро и сложете в кухненски блендер. Добавете едро нарязаните лук, чушка, краставица и пасирайте. Прибавете отцеденият хляб, бадемите, сол, черен пипер, оцет и зехтин. Пасирайте отново и прехвърлете супата в голяма купа. Приберете в хладилник за 30 минути до 1 час, за да се охлади и да могат вкусовете да се смесят. Изпечете маринованото пилешко в добре загрят грил тиган за 4-5 минути от страна. Оставете да се охлади за кратко и нарежете на филийки. В чиния за сервиране сложете от супата, добавете няколко слайса пилешко месо и гарнирайте с нарязан домат, нарязана на кубчета краставица и ситно нарязан червен лук. Полейте супата със зехтин и сервирайте веднага.

Съставки

 1 жълто пиле Le Poulet
 2 с.л зехтин
 сок от 1 лайм
 сол на вкус
 черен пипер на вкус
Продукти за супата:
 1 глава лук
 60 мл зехтин
 2-3 филии стар хляб
 3 големи домата
 1 краставица
 1 червена чушка
 3 с.л филирани бадеми
 2 с.л червен винен оцет
 ½ връзка кориандър
 сол на вкус
 черен пипер на вкус
За гарниране:
 ½ краставица
 1 малка глава червен лук
 10 чери домата
 зехтин

Directions

Пепита и гаспачото
  • Време:1 ч 0 м
  • Сложност:
  • Порции:4-6