Младият Саид лежеше под едно смокиново дърво и блажено си почиваше. Докато размишляваше за смисъла на живота, вселената и всичко останало, една смокиня се откъсна и го тупна по премъдрата глава. Разбира се, не разкри никакви тайни и загадки, но пък му хрумна, че е време да се задоми. Обра смокините, натовари ги в двуколката и тръгна да си търси булка. Късно вечерта пристигна в едно китно градче на брега на морето и се запъти към първата къща, която мерна. На двора видя чудно хубаво момиче, седнало до странен предмет, от който излизаше дим. Саид беше сигурен, че това е вълшебна лампа. Усмихна се и заговори момичето. Ловко се опита да спазари вълшебната лампа, предлагайки вълшебно вкусните си смокини. Девойката като чу за лампи и духове, прихна да се смее, но се съгласи, че странният предмет в двора прави чудеса. Взе две смокини от Саид, разряза ги на две, вдигна капака на вълшебния предмет и зае драматична поза. Последва едно заклинание на измислен език, потърка предмета и каза на Саид да си пожелае нещо за хапване. Младежът беше гладен и поиска телешко, но младото момиче обясни, че духът в лампата спазва повелите в събота да се избягва това месо. Саид вече беше съгласен на всичко. А и започваше да се влюбва в красивата девойка. Тя изчезна в къщата и се върна с разкошни чинии. Отвори загадъчния предмет отново и от него се разнесе чуден аромат. Саид опита най-вкусния пилешки тажин със смокини и поиска ръката на момичето, което прави чудеса. Едва късно вечерта я попита за името ѝ.
А ето как се случва вълшебният тажин:
Продукти:
Начин на приготвяне:
Отделете бутчетата и гърдите на пилето. Фенера и крилата ползвайте за приготвянето на бульон, който да ползвате в ястието. Разрежете гърдите на две и отделете горните и долните бутчета. Сложете месото в тава, полейте със зехтина, подправете с кориандър, канела и кимион. Добавете смления джинджифил и лютия пипер, посолете и разбъркайте. Оставете да се маринова за поне 30 минути. В широк съд с капак загрейте зехтина и запържете маринованото месо за 5-6 минути от всички страни до златисто. Прехвърлете месото в чиния и в същия съд запържете лука за 4-5 минути. Добавете настъргания джинджифил и пасирания чесън и гответе още 30 секунди. Върнете месото, добавете разрязаните на две смокини, шафрана и бульона. Покрийте съда с капак и гответе 30 минути на средно силен огън. Махнете капака и гответе още 10-15 минути, докато течността се редуцира до консистенция на сос. За кускуса нарежете зеленчуците на едри парчета. В касерола разтопете маслото и запържете нарязания на ивици лук за 4-5 минути. Добавете морковите, чушката, тиквичките и сладкия картоф. Посолете, налейте бульона, кипнете и варете 20-25 минути до омекване на зеленчуците. Отцедете и запазете бульона. Сложете кускуса в купа. Посолете, добавете люспите лют пипер, шафран, анасон и канела. Залейте с 390 мл от горещия бульон, покрийте с фолио и оставете за 8 минути. Разбъркайте с вилица, за да отделите зрънцата едно от друго. Извадете пилето и смокините в плато за сервиране и поръсете с филирани бадеми и сусам. В индивидуални купички сложете от кускуса и към всяка добавете от сварените зеленчуци. Поръсете месото с листа пресен кориандър.
Съставки
Directions
- Време:2 ч 0 м
- Сложност:
- Порции:4-6