fbpx

юни 17, 2021

Бао Бънс с пиле и една история за шах

Храбрият момък Янис, достоен наследник на древна Елада, освен че обичаше да яде, да играе сиртаки и да пътува, много се беше запалил и да се научи да играе шах. Беше чувал за легендата за вълшебната шахматна дъска, която се пазеше високо в планината Тяншан от огнедишащ дракон, който съвестно изпълняваше задълженията си от 4000 години насам. Но драконът имаше и своите слабости. Обичаше електронни игри и вкусна храна. Янис взе назаем вълшебно килимче, едно старо Атари и потегли към Китай. За да е сигурен, че ще има и добър готвач, за да подкупи дракона, на път взе и Умната Грета. Пристигнаха в подножието на планината и бавно започнаха да се катерят нагоре. По пътя си срещнаха жаба, която жонглираше с четири порцеланови вази. Тя ги упъти любезно, без да откъсва поглед от заниманието си. Преминаха и през кристална гора, която беше повече от зловеща, за да стигнат под върха, където живееше огнедишащият дракон. Вече усешаха изпепеляващото му дишане. Янис храбро се провикна, че носи дарове, с които да откупи вълшебната шахматна дъска, но драконът навъсено отказа и заплаши с опустошение на цялата околия, ако не го оставят на мира да си довърши нивото, което играеше. Но Янис извади архаичното Атари, размаха го пред дракона, който замръзна и впери поглед. Беше готов да даде всичко на света, за да има това имане. Но както знаем, гладен дракон нищо не дава даром, затова Грета запретна ръкави и направи най-вкусните Бао Бънс с пилешко. Драконът притвори очи от удоволствие и измъкна вълшебната шахматна дъска, с която Янис победи многократно и Гари Каспаров, и Анатолий Карпов, които играеха вече само за удоволствие в градинката пред Народния театър. А ето и приказната рецепта за Парени хлебчета с пиле и пикантен сос.
Време за подготовка: 120 минути
Време за готвене: 40 минути
Порции: 4-6
Продукти за хлебчета:
7 г суха мая
320 г брашно
3 с.л захар
2 с.л. сухо мляко
¼ ч.л. бакпулвер
1 с.л. сол
¼ ч.л. сода за хляб
¼ чаша мас
Олио
За пилешкото месо:
1 жълто пиле Le Poulet
За соса:
2 с.л. паста гочуджанг
2 с.л. мед
4 с.л. кафява захар
4 с.л. соев сос
2 скилидки чесън пасирани
2 ч.л. настърган джинджифил
1 с.л. олио
1 с.л. сусамово олио
За маринованите зеленчуци:
½ краставица нарязана на колелца
1 морков на ивички
Оризов оцет
Вода
Сол
Захар
За сервиране:
1 стрък пресен лук
Маринована краставица и морков
3-4 репички
Пресен кориандър
2 ч.л. семена сусам
Начин на приготвяне:
Отделете бутчетата на пилето. Останалото месо ползвайте за приготвянето на друго ястие и домашен пилешки бульон. Направете разрези в месото, посолете и подправете с черен пипер. Полейте с малко сусамово олио, разтъркайте добре, за да се овкуси месото и печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Смесете маята със 180 мл вода със стайна температура в купата на кухненски робот. Добавете млякото на прах, захарта, брашното, сол, бакпулвер, сода за хляб и свинската мас. Разбъркате на ниска скорост за 8-10 минути с приставката за тесто. Тестото трябва да се оформи на топка. Прехвърлете тестото в намаслена купа, завъртете, за да се намасли от всички страни, покрийте с чиста кърпа или фолио и оставете на топло място, докато удвои обема си за 1 час. Пригответе соса. В купа сложете захарта, соевия сос, меда, пастата гочуджанк и пасирания чесън. Добавете настъргания джинджифил, слънчогледово олио, сусамово олио и разбъркайте добре. Сложете тестото върху кухненския плот, изкарайте въздуха и разделете на части. Оформете на фитили и разделете на топчета с тегло около 35-40 грама всяко. Поставете топчетата в тава, покрита с хартия за печене и покрийте свободно с фолио за свежо съхранение. Оставете да втасат за 30 минути. Извадете пилето от фурната и оставете да се охлади, а след това свалете месото от костите и накъсайте на малки парченца. Сложете месото в соса и разбъркайте. Нарежете хартия за печене на квадрати с размер 10х10 сантиметра. Нарежете и мариновайте краставицата и моркова. С точилка разточете всяко топче на овална кора с дължина 10 см. Намажете леко с олио, поставете дървен шиш в средата и прегънете на две. Внимателно извадете шиша и прехвърлете тестото върху лист хартия. Готовите хлебчета дръжте под фолио, докато приготвите всички останали. Оставете да почиват 30-45 минути. В широка тенджера кипнете вода, поставете кошницата за варене на пара и на части сварете хлебчетата за 10 минути. Може да ползвате веднага или да охладите напълно и за замразите. Разтворете едно парено хлебче и с четка намажете със соса. Поставете от маринованите зеленчуци, добавете няколко парчета пиле. Добавете нарязаната на пръчици репичка, листа пресен кориандър и поръсете със семена сусам. Поднесете веднага.

Ingredients

Directions

Бао Бънс с пиле и една история за шах