Print Options:

Магарешката кожа и екзотичното пилеПечено пиле с кайсии и кускус

 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
 2 глави чесън
 200 г зелени маслини без костилка
 220 г сушени кайсии
 125 мл червен винен оцет
 80 мл зехтин
 ½ връзка прясна мащерка
 кора от 1/2 портокал
 2 дафинови листа
 1 с.л сушен риган
 250 мл бяло вино
 2 с.л кафява захар
 1 с.л зехтин
 сол
 черен пипер
 кускус за сервиране

Нарежете пилето на 6 парчета, като отделите горното от долното бутче. Прехвърлете парчетата пиле в тава за печене и добавете целите глави чесън, на които сте отрязали около 1/3 от горната част. Сложете дафиновия лист, маслините, подправете със сол, черен пипер и риган. Сложете портокаловата кора, налейте зехтина и оцета, добавете кайсиите и клонките мащерка. Разбъркайте добре, покрийте с фолио и приберете в хладилник за поне 4 часа, като разбъркате 1-2 пъти. Извадете съда от хладилника и налейте бялото вино, поръсете с кафявата захар и печете 1 час в предварително загрята до 200 градуса фурна. Извадете готовото ястие от фурната и оставете за10-15 минути преди да сервирате. През това време пригответе кускуса. Изсипете 180 г кускус в купа, добавете 1 ч.л. сол, 1 звезден анасон, 1 карамфил и налейте 250 мл горещ пилешки бульон. Разбъркайте, покрийте с фолио и оставете за 5-8 минути. Запържете каперсите в сгорещения зехтин за 4-5 минути, докато станат хрупкави. В голямо плато сложете като основа кускус, отгоре подредете пилешкото, разпределете всички останали продукти от тавата и полейте със соса от печенето. За финал, поръсете с хрупкавите каперси и сервирайте.