fbpx

декември 6, 2018

Пиле за Пепеляшка и красивия принц

Пепеляшка обу пантофката и всички ахнаха, когато разбраха, че тя е загадъчната красавица, която смая всички на бала. Младите влюбени веднага решиха да вдигнат приказна сватба, а завистливите сестри на прелестната Пепеляшка, след като бяха разкрити, че се опитват да измамят принца, бяха наказани да помагат в кухнята. Придворните готвачи ги заставиха да белят червен лук и чесън и зорко ги наблюдаваха как се справят.
Гостите вече усещаха, че ще бъдат сервирани приказни блюда. Принцът и Пепеляшка, която блестеше, танцуваха до полуда. Дойде време и да бъде сервирано и основното ястие. Майсторите бяха приготвили печено пиле с карамелизирана тиква. А идеята им хрумна, след като Пепеляшка разказа историята за тиквата, която се превръща в чудна каляска. Ето как приготвиха това приказно пиле.
Разбира се, с Le Poulet.
За четири порции е достатъчно и вие да си набавите следното:
1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
1 кг почистена тиква цигулка
4-5 глави червeн лук
3 глави чесън
80 мл зехтин
2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
5-6 клонки салвия
И следвайте стриктно съветите и на готвачите от приказките. Посолете и подправете пилето от всички страни и отвътре. Поставете върху решетка, а след това в голяма тава и печете 1 час и 20 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна. Нарежете почистената тиква на едри парчета, сложете в голяма купа, полейте с половината от зехтина, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре. Изсипете в голяма тава за печене и около нея подредете разрязаните на две глави червен лук и главите чесън, на които сте отрязали една трета, така че скилидките чесън да се покажат. Полейте с останалия зехтин и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна 1 час и 20-30 минути. По средата на печенето обърнете тиквата и лука, за да могат да се запекат и карамелизират от всички страни. Десет минути преди края на печенето сложете омаслените с малко зехтин клонки салвия и  оставете да се запекат до хрупкавост. Сервирайте пилето цяло, в голяма чиния или плато, като около него сложете тиквата, лука, чесъна и чипса от салвия.
А ето и няколко съвета: Извадете  пилето за около час на стайна температура преди да готвите. Оставете тиквата, смесена със зехтина, солта и пипера за 10-15 минути и тогава изпечете. За да не се препекат гърдите, може да покриете пилето с алуминиево фолио.

Ingredients

Directions

Пиле за Пепеляшка и красивия принц