Приказни съвети

Четири соса за пиле

  • Салса верде, ромеско и чеснов с аншоа. Комбинацията е експлозивна, а може да хапнете вкусно пиле и с всеки сос отделно. А как се приготвят вкусотиите – виж по-надолу в страницата. Не пропускай и видеото за приказно пиле със салса верде.

Виж повече:

Как се прави:

  1. Салса верде

    Сложете нарязаните на едро магданоз и босилек в кухненски блендер. Добавете обелените скилидки чесън и каперсите и блендирайте за кратко. При работещ уред налейте лимоновият сок и зехтина и оставете уреда да работи до получаването на паста. Посолете и подправете с черен пипер, разбъркайте отново и прехвърлете соса в купичка. Оставете да постои за 10 минути преди да сервирате. Поднесете с печено или пържено пиле.
  2. Ромеско

    В кухненски блендер сложете едро нарязаните чушки и магданоз, обелените скилидки чесън, бадемите и доматеното пюре. Блендирайте за кратко и добавете двата вида пипер, оцета от шери, сол и черен пипер. Пуснете уреда на ниска скорост и налейте зехтина на тънка струйка. Прехвърлете сместа в купичка и поднесете с печено пиле. Съхранявайте соса в хладилник до 1 седмица.
  3. Чеснов сос с аншоа

    В кухненски блендер смелете чесъна и аншоата. Прехвърлете сместа в малка касерола и загрейте на слаб огън. Гответе 15 минути, като разбърквате периодично. Налейте сметаната и оставете на котлона за няколко минути. Прехвърлете в купичка или сосиера и поднесете топъл към пържено или печено пилешко.
  4. Сос Жу

    С остър нож нарежете крилцата (костите) на малки парчета, а лука и моркова на едри кубчета. В тиган загрейте олиото и запържете на висока температура пилешките крилца за 8-10 минути, докато направят хубав загар от всички страни. Добавете билките, завързани на букетче с памучен конец, лука и моркова, и гответе още 4-5 минути. Налейте бульона, оставете да заври, намалете котлона на много ниска степен и оставете да къкри за 60 до 90 минути, докато се редуцира с 2/3. Прецедете през фина цедка, като накискате продуктите, за да извлечете целия сок и вкус. Оставете да се охлади и внимателно оберете отделената на повърхността мазнина.