fbpx

юли 22, 2019

За птиците и яхниите с бекон

Да, няма приказка, в която някой принц прекрасен да не е превърнат в някакъв представител на фауната. Така и в този случай, красивият принц стана Синята птица, след като зла фея реши да изпълни капризите на своята кръщелница и го омагьоса. Принцът не пожела да се ожени за нея и това му коства вида на царски син, за да стане птица. Красива, наистина, но все пак птица. Една нощ принцът, вече в новото си амплоа, кацна на прозореца на покоите на красивата принцеса Флорина, която беше влюбена в принца. Принцесата беше изненадана, че птицата проговори с човешки глас. И така започнаха да разговарят всяка нощ. Принцът-птица разказа историята си и Флорина разбра, че той не се е оженил за грозноватата ѝ доведена сестра. Веднага си помисли, че ако любовта ѝ е безгранична, това ще върне човешкия образ на любимия принц. Но магията беше силна. Злата фея също не спеше и искаше на всяка цена да погуби Синята птица. Двамата влюбени минаха през ада, но безусловната любов и доброто победиха. Магията падна и двамта млади се отърсиха от този ужасен кошмар. Флорина погледна влюбено своя любим принц Прекрасен и тихо промълви:
– Гладна съм. Искаш ли да си приготвим Пилешка яхния с картофи и бекон?
Време за подготовка: 30 минути
Време за готвене: 50 минути
Порции: 4-6
Продукти:
1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
200 г пушен бекон
2 с.л. зехтин
30 г масло
2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
2 глави лук шалот
3 стръка пресен чесън
800 г френски картофи
3 с.л. дижонска горчица
2 с.л. мед
330 мл сайдер
250 мл пълномаслена сметана
1 ч.л. риган
4-5 клонки прясна мащерка
кора от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете пилето, отделете бутчетата и разделете на горно и долно бутче, отделете гърдите и разрежете и тях на две и подправете със сол и черен пипер. В голям съд запържете нарязания на кубчета бекон до покафеняване. Извадете в купа и оставете настрана. В същия съд налейте малко зехтин и запържете пилето от всички страни за 4 минути на страна. Извадете в чиния и в мазнината сотирайте нарязания на четири лук за 7-8 минути. Добавете нарязаните на едри парчета картофи и гответе 5 минути, като бъркате често. Сложете нарязания пресен чесън, разбъркайте и оставете на котлона за минута. Налейте сайдера, прибавете горчицата, меда, сметаната и маслото. Поръсете с ригана, добавете бекона и разбъркайте. Върнете пилето в съда, отгоре сложете клонките прясна мащерка и покрийте с капак. Печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Махнете капака, добавете лентите лимонова кора и печете още 20 минути. Оставете ястието да се охлади за 10-15 минути преди да сервирате.

Ingredients

Directions

За птиците и яхниите с бекон