fbpx

юли 31, 2019

За принцесата със златните коси

Живееше някога един цар, когото всички много обичаха. А още по-обичана в царството беше дъщеря му Русокоска. Един ден нейната майка, царицата, се поболя и се спомина. Русокоска и цялото царство потънаха в скръб. Царят се ожени повторно, но не случи на царица. Тя беше зла и искаше да погуби Русокоска. Един ден царицата с помощта на пажа успя да подмами принцесата в Омагьосаната гора. Начаса Русокоска бе омагьосана, заспа, и сънят ѝ продължи цели седем години. Котаракът Хубавелко я събуди. Той се грижеше за Русокоска заедно с майка си – сърната Добринка. Русокоска искаше да им  благодари, като откъсна красива роза, без да знае, че с това ще причини нещастие на своите благодетели. Принцесата прекара още седем години в покаяние, за да поправи злината и да спаси приятелите си. Едва след това добрата фея ѝ даде златен ключ, с който да отключи скрина, в който са скрити всички тайни на щастието. Русокоска завъртя ключа и пред нея се изправи красив принц, в когото се влюби на мига. Вдигнаха чудна сватба, на която бяха поканени всички, без злата ѝ мащеха. Седем дни празнуваха, а накрая готвачите поднесоха истинския специалитет на царството – приказно пиле със салса верде.
Време за подготовка: 40 минути

Време за готвене: 60 минути

Порции: 4
Продукти:
1 пиле Le Poulet 1.5 кг

40 г меко масло

230 мл зехтин

Сол

Черен пипер

2 лимона
70 г каперси
4 филета от аншоа
3 скилидки чесън
1 връзка рукола
1 връзка магданоз
½ връзка босилек

1 връзка пресен лук

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 230°. Нарежете пилето на четири, намажете с маслото, посолете и подправете с черен пипер. Подредете в тава за печене, наоколо сложете нарязаните на половинки лимони и печете 40 минути в предварително загрята до 220° фурна. Извадете и оставете да отпочине за 10 минути. В блендер сложете нарязания на едро лук, аншоата и каперсите. Добавете скилидките чесън и пасирайте. Добавете билките, налейте зехтина и подправете със сол и черен пипер. Пасирайте до получаването на едро смляна паста и прехвърлете в купичка. Сервирайте пилето с резените лимони, салса верде и домашен хляб. 

Ingredients

Directions

За принцесата със златните коси