fbpx

септември 25, 2020

Пилето с нудъли и добрият дракон

В китно селце живееше един благ човек с дъщеря си Тиан. Тя беше много красива и работлива. Не минаваше ден, в който да не се погрижи за градината, да шета из къщата или да избродира красиво цвете. Един ден баща ѝ се приготви за риболов и покани Тиан да го придружи. Тръгнаха и през целия път разговаряха. Тиан сподели, че вече мечтае да срещне любовта. Баща ѝ дълго мълча и после тихо отрони, че в рибарските мрежи ще се види бъдещето. Застанаха на брега и опитният рибар хвърли мрежите. Търпеливо зачакаха. Не след дълго мрежите се размърдаха и бащата извади от водата златната жаба, която с човешки глас тихичко каза: – Тиан ще срещне любовта на живота си, но първо трябва да нагости огнедишащия дракон във високата планина. И жабата потъна в дълбините. Тиан и баща ѝ се върнаха в селото и разказаха на мъдреца Ченг за изпитанието, което им предстои. Мърдрият старец ги успокои, че познава дракона и дори бил наясно с гастрита, който го мъчи. Затова посъветва Тиан да му приготви нещо по-леко. Освен това мъдрецът обеща да закара Тиен до планината с огромния си балон, който се вдигаше във въздуха с тайнствено заклинание. Тиен се затвори в кухнята и след няколко часа беше готова да смае дракона. Сложи ястието в кошничка и с мъдреца Ченг полетяха с балона. Драконът ги посрещна навъсен, но усмивката на Тиан го разведри. – Какво ми носиш, девойко? Тиан извади от кошничката приказно вкусна салата с нудъли и пиле. Драконът опита и настроението му веднага се оправи. След като се нахрани, погледна мъдреца Ченг и му каза: – Това момиче ме смая с добротата си и уменията да приготвя вкусотии. Защо не ѝ дадеш сина си за жених? Тъничка усмивка грейна на устните на Тиан, защото тя тайно харесваше сина на мъдреца. Благодариха на дракона и си тръгнаха. А той ги догони, за да попита за тайната рецепта на салатата с пиле и нудъли. За да знае и той, и всички как се приготвя толкова вкусно.  
Салата с пиле и нудъли от тиквичка
Време за подготовка: 30 минути
Време за готвене: 1 час 40 минути
Порции: 4-6
Продукти:
1 пиле Le Poulet около 1.4 кг
1 стрък селъри
1 глава лук
4 дафинови листа
5-6 зърна черен пипер
1 ч.л. сол
2-3 малки тиквички
100 г бланширан грах
За авокадо песто:
1 авокадо
1 малка възка босилек
100 мл вода
3 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 с.л. лимонов сок
25 г пармезан
½ ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Разфасовайте пилето и сложете в тенджера парчетата месо заедно с фенера. Добавете разрязания на две стрък селъри, почистения лук, разрязан на четири, дафиновите листа, зърната черен пипер и солта. Залейте със студена вода. Сложете на котлона, покрийте с капак и оставете да заври. Намалете огъня и варете 35-40 минути, като след 20 минути готвене извадете гърдите. Свалете леко охладеното месо от костите и нарежете на хапки. Прецедете бульона и го ползвайте за друго ястие, като съхранявате до 2 дни в хладилник. Разрежете авокадото на две, махнете костилката, обелете и нарежете на кубчета. Сложете го в кухненски блендер, добавете нарязания на кубчета пармезан и блендвайте. Добавете листата босилек, лимоновия сок и зехтина. Посолете, подправете с черен пипер и налейте водата. Резултатът трябва да е гладка паста. С уред за спирали или ренде оформете от тиквичките “спагети" и ги сложете в голяма купа. Добавете половината песто и разбъркайте. Прибавете граха и смесете добре с тиквичките. Сложете половината месо и гарнирайте с листа пресен босилек. Поднесете в купата за салата или разпределете в индивидуални чинии за сервиране. 

Ingredients

Directions

Пилето с нудъли и добрият дракон