Седяха един ден Адхирадж – могъщ владетел, обичан от всички и Нараян – още по-могъщ владетел, обичан още повече от всички. Двамата бяха стари приятели, но имаха вечен спор – в кое от царствата се поднасят по-вкусни ястия и по-отбрани напитки. За да сложат точка на спора веднъж завинаги, двамата решиха, че ще обиколят всички земи надлъж и нашир. Повикаха Малкия Мук, който ги снабди с последен модел приказни шпайкове, които даваха повече мощност и по-висока скорост от обикновените бързоходки. Не след дълго Адхирадж и Нараян се озоваха в Бхубанешвар, където срещнаха тълпи, скандиращи името на местния шеф-готвач, който вече се беше снимал в реклама за домакинската серия готварски уреди “Тандур”. Нараян беше категоричен, че тук са най-вкусните ястия, защото земите бяха в неговото царство, разбира се. Адхирадж никак не вярваше, въпреки че изядоха толкова много вкусна храна, че беше готов да признае поражение, само и само да спрят да ядат. Но той не се отказа. Повика летящо такси-килимче и отпрашиха за Кашмир, където той искаше да покаже какви факири готвят там. Срещнаха една старица, която обеща да им поднесе най-вкусното пиле тика масала. Нараян се подведе по вида ѝ и се усъмни. Но магията вече се случваше. Бабата въртеше вълшебен пръстен във всички посоки, докато масата се отрупа с приказни блюда. Нараян опита, притвори очи и си припомни приказното детство, когато майка му приготвяше точно такова пиле тика масала.
Време за подготовка: 15 минути Време за готвене: 30 минути Порции: 6
Продукти: 1 пиле Le Poulet около 1.3 кг 240 г гъсто кисело мляко 3 скилидки чесън 2 с.л. олио 1 с.л. настърган джинджифил 2 ч.л. гарам масала 1 ч.л. куркума 1 ч.л. смлян кимион 1 ч.л. лют пипер 1 ч.л. сол
За соса: 2 с.л. олио 2 с.л. масло 1 глава лук 2 скилидки чесън 1 с.л. настърган джинджифил 1 ½ ч.л. гарам масала 1 ½ ч.л. куркума 1 ч.л. смлян кориандър 400 г пасирани домати 2 ч.л. лют пипер 1 ч.л. сол 100 мл готварска сметана 1 ч.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
Отделете гърдите на пилето, обезкостете бутчетата, махнете кожата, която заедно с костите ползвайте за приготвянето на бульон. Нарежете месото на хапки и го сложете в купа. Към него добавете мляко, гарам масала, куркума, кимион, лют пипер, сол, настърган джинджифил и пасиран чесън. Разбъркайте и оставете да се маринова за около час. В намаслена тава сложете месото, полейте с малко олио и печете 15 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна на функция грил с вентилатор. Нарежете лука на дребно. За соса в широк тиган загрейте зехтина и маслото и гответе лука 3-4 минути, докато започне да омеква. Прибавете джинджифил, пасиран чесън, гарам масала, куркума, смлян кориандър, лют пипер и сол. Разбъркайте добре и гответе около минута. Налейте доматения сок и оставете сосът да къкри 15 минути, като разбърквате от време на време. Извадете месото от фурната и сложете в соса. Налейте сметаната, разбъркайте и оставете ястието на котлона за още около 10 минути. Сервирайте ястието върху сварен басмати ориз, поръсете с пресен кориандър и добавете няколко резена лимон.