fbpx

февруари 12, 2021

Пиле с леща за капризни царе

Живееше някога един цар, който беше мъдър и добър, но и много капризен по отношение на храната. Никой не можеше да му угоди, макар че придворните се стараеха до припадък. Преровиха всички кулинарни справочници в търсене на рецепти, но все нещо не беше както трябва. Ханс Железни, храбър и силен момък, който живееше в съседното село, научи за неволите в царския двор и се яви с идея да помогне. Ханс беше изгледал всичко на Джейми Оливър и беше пътувал до Бургундия, където се докосна до най-хубавите вина и гозби. Момъкът, преди да се отправи към двореца, намина за съвет през своята вярна дружка – принцесата, която спеше върху грахово зърно. Тя знаеше абсолютно всичко за варивата, естествено. Принцесата даде на Ханс едно зрънце леща и каза всеки ден да се връща за по още едно. И така в продължение на една година. Ханс премъдро се почеса, взе зърното и отиде в царските палати. Обеща да зарадва царя с вкусна гозба, но след цяла една година. И какво е една година на фона на безвремието в приказките. Така и отлетя… Ханс всеки ден взимаше по едно зърно, всеки ден срещаше приказни герои, всеки ден помъдряваше. Накрая събра вързоп леща и отиде при Грета, с молба тя да сготви нещо приказно за царя. Планът на Ханс беше железен. Грета приготви най-вкусното пиле с вълшебна леща и за пръв път от десетки години царят изпита истинско удоволствие. В знак на благодарност предложи на Ханс да стане съветник по всички приказни въпроси в двора. Младият момък прие с радост, оттегли се за почивка и като се отпусна, разбра, че лежи върху лещено зърно… Но това е друга приказка. А ето как Умната Грета приготви нашата приказно вкусна рецепта. 
Пилешки бутчета с френска леща
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 60 минути
Порции: 4
Продукти:
4 цели бутчета Le Poulet
5 с.л. зехтин
1 глава лук
2 моркова
2 стърка селъри
1 стрък праз
5-6 скилидки чесън
250 мл бяло вино
200 г френска леща
400 мл пилешки бульон
2 с.л. дижонска горчица
Букетче билки (праз, селъри, магданоз, дафинов лист и мащерка)
50 мл сметана
Ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Извадете бутчетата на стайна температура поне 30 минути преди готвене. Посолете и подправете с черен пипер. Запържете в сгорещения зехтин за 3-4 минути от всяка страна. Извадете ги от тигана и в същата мазнина сотирайте нарязания на кубчета лук и моркови за 3-4 минути. Добавете нарязаните на полумесеци праз и селъри и гответе още 3 минути. Прибавете чесъна, посолете, подправете с черен пипер и гответе около минута. Налейте виното и оставете алкохолът да се изпари за 2 минути, сложете лещата и 1 с.л. от горчицата, сложете букетчето билки и налейте пилешкия бульон. Покрийте с капак и гответе 10 минути на средно силен огън. Отделете горните и долни бутчета и ги сложете в съда. Покрийте с капак и гответе още 30 минути. Извадете месото в чиния и към ястието прибавете останалата горчица и сметаната. Разбъркайте и гответе още 2 минути. В чиния за сервиране сложете от лещата със зеленчуци, отгоре поставете едно бутче и поръсете с прясна мащерка.

Ingredients

Directions

Пиле с леща за капризни царе