fbpx

февруари 16, 2021

Янис и мусаката с пиле

Живееше някога красив момък на име Янис. Той беше обходил и преплувал всичко от Гавдос до издигащите се на север Родопи. Янис обичаше три неща: да пътува, да играе сиртаки и да яде. Един ден отново стегна дисагите, оседла верния си кон и тръгна да търси някаква тайнствена амфора, останала заровена някъде в земите около Коринт. Препускайки, срещна група туристи, които го разпитваха за плажа в Керамоти и вкусотиите, които приготвяше дядо Агапи. Любезно ги упъти и продължи по пътя си. Изневиделица изскочи Медуза – най-страшната и известна от сестрите Горгони. Янис, освен че беше смел, беше и много хитър. Вместо да се сражава с Медуза като Персей, той извади едно малко огледалце и успя да я убеди, че е най-красивата на света. Дори ѝ подари огледалцето, за да може Медуза да кокетничи пред сестрите си. По пътя си Янис срещна и Херакъл, който беше впрегнал Критския бик в каручка и връщаше златните ябълки на Хесперидите. Цербер потичваше след тях и въртеше опашка от радост. Янис кимна, размениха по едно любезно “ясу” и всеки продължи нататък. Янис се поздрави с героите от почти цялата митология и забрави за какво беше тръгнал. Свечеряваше се и младият момък се сети за една гостилница, в която всеки герой задължително трябваше да опита най-приказното ястие. 
Гръцка мусака с пиле
Време за подготовка: 40 минути
Време за готвене: 45 минути
Порции: 4-6
Продукти:
1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
600 обелени картофи
600 г патладжан
2 с.л. доматено пюре
200 мл червено вино
400 мл домати от консерва на кубчета
1 дафинов лист
1 пръчица канела
3-4 с.л. зехтин
2 глави лук
2 ч.л. канела на прах
1 с.л. сушен риган
Сол
Черен пипер
За сос Бешамел:
1 л прясно мляко
90 г масло
100 г брашно
¼ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. сол
50 г сирене кефалотири
3 жълтъка
Начин на приготвяне:
Обелете патладжаните и ги нарежете на колелца с дебелина около половин сантиметър. Подредете в тава, покрита с хартия и полейте обилно със зехтин. Посолете и подправете с черен пипер и печете 35-40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Обелените картофи нарежете отново на филийки с дебелина половин сантиметър, сложете в тенджера, залейте със студена вода, посолете и варете 10 минути от момента на завиране. Отцедете и оставете да се охладят. Отделете бутчетата и гърдите на пилето и отстранете кожата. Остатъците ползвайте за приготвянето на бульон. Обезкостете бутчетата и нарежете месото на кубчета. Загрейте зехтина в касерола и запържете нарязания на кубчета лук за 6-7 минути, докато стане прозрачен и омекне. Добавете чесъна, смляната канела и ригана, разбъркайте и прибавете пилешкото месо. Разбъркайте, посолете и подправете с черен пипер. Гответе 5-6 минути, докато месото побелее. Добавете доматеното пюре и налейте виното, увеличете котлона и гответе 6-7 минути, докато течността намалее наполовина. Сложете доматите, дафиновия лист и пръчиците канела и гответе 30 минути, докато течността се редуцира и получите гъсто рагу. През това време пригответе соса бешамел. В касерола разтопете маслото, прибавете брашното и гответе 2-3 минути, докато се запържи и стане златисто. Налейте млякото при непрекъснато бъркане и гответе 7-8 минути, докато получите консистенция на сос. Посолете, подправете с индийско орехче и свалете съда от котлона. Оставете да се охлади за 10 минути и добавете жълтъците. В намаслен съд за печене подредете картофите на плътен слой. Отгоре подредете патладжаните и разпределете плънката с пилешко. Накрая налейте соса бешамел и настържете сиренето кефалотири. Печете 45 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Охладете за 20-30 минути преди да сервирате. Всяка порция поръсете със ситно нарязан магданоз и прясно смлян черен пипер.

Ingredients

Directions

Янис и мусаката с пиле