fbpx

юни 23, 2021

Пепита и приказно вкусното Гаспачо

Хуанито беше истински потомствен испански благородник. С добро сърце, изпълнено с любов към Пепита – братовчедка на небезизвестната Доня Дулсинея. Една вечер той реши да изнесе серенада под балкона на своята възлюбена. Запретна ръкави, засука мустак, килна шапката си на една страна, настрои китарата си и запя. Още на първия акорд нещо го смути. На оградата стоеше селския бик Мучо, който втренчено гледаше изкусния конкистадор на женски сърца. Хуанито замръзна. Глътна си и нотите, и думичките. Но се окопити бързо и хукна да бяга. Тихичко си каза "добре е, че не съм в червено", но после се сети, че на Мучо му е все тая в какви краски са одеждите ти. Вече беше време да вика за помощ. На прозореца изкочи Пепита, която видя, че Мучо е погнал клетия любовник. Тя бързо прати вест на Санчо по Фалкон, че Хуанито е в беда. Добрякът яхна вярното си магаре Русио и препусна към Севиля. Междувременно Хуанито беше изтичал почти маратонска дистанция, но с темпото на Болт в най-добрите му години. Бикът също не даваше признаци на умора и беше твърдо решил да закичи завоевателя на рогата си. Пепита, от прозореца си, вече отброяваше двеста и осма обиколка на препускащите и се чудеше дали Хуанито ще падне от умора или от глад. Примоли се на светата Дева от Гуадалупе да пази младежа в неравната надпревара с пощурелия бик. На хоризонта се зададе Санчо. През годините магарето му се беше научило от Росинант да галопира като расов жребец и често даже печелеше надбягванията не на един и два хиподрума. Санчо ловко подгони бика. Мучо се стресна от тази неочаквана развръзка и закова на място. Санчо слезе от магарето, хвана бика за рогата и нещо му прошепна. Оказа се, че Мучо, освен че не познава цветовете, не познава и хората. Припознал се... Както знаем, всичко е добре, когато завършва добре, макар че Хуанито падна по гръб от изтощение. Пепита не се уплаши никак, защото знаеше тайната рецепта, с която да изправи на крака геройски падналите. Вече беше приготвила Гаспачо с приказно вкусно пиле. Още на първата лъжица Хуанито дойде на себе си, целуна Пепита, благодари на Санчо и изпрати селския бик Мучо вече като приятел. А ето и приказната рецепта за
Гаспачо с пиле
Време за подготовка: 40 минути
Време за готвене: 10 минути
Порции: 4-6
Продукти за супата:
1 глава лук
60 мл зехтин
2-3 филии стар хляб
3 големи домата
1 краставица
1 червена чушка
3 с.л. филирани бадеми
2 с.л. червен винен оцет
½ връзка кориандър
Черен пипер
Сол
За пилешкото месо:
1 жълто пиле Le Poulet
2 с.л. зехтин
Сок от 1 лайм
Черен пипер
Сол
За гарниране:
½ краставица
1 малка глава червен лук
10 чери домата
Зехтин
Начин на приготвяне:
Отделете гърдите на пилето. Останалото месо ползвайте за приготвянето на друго ястие и домашен пилешки бульон. Разрежете пилешките гърди на две, без да разрязвате до края, така че да отворите като книга. Поставете месото в чиния и добавете сока от лайм, зехтина, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете месото да се маринова, докато приготвите останалите компоненти от ястието. Направете разрез на кръст в долната част на доматите и бланширайте за 30 секунди в кипяща вода. Извадете в купа с ледена вода и оставете да се охладят, а след това обелете. Полейте хляба със студена вода и оставете да се накисне. Нарежете доматите на едро и сложете в кухненски блендер. Добавете едро нарязаните лук, чушка, краставица и пасирайте. Прибавете отцеденият хляб, бадемите, сол, черен пипер, оцет и зехтин. Пасирайте отново и прехвърлете супата в голяма купа. Приберете в хладилник за 30 минути до 1 час, за да се охлади и да могат вкусовете да се смесят. Изпечете маринованото пилешко в добре загрят грил тиган за 4-5 минути от страна. Оставете да се охлади за кратко и нарежете на филийки. В чиния за сервиране сложете от супата, добавете няколко слайса пилешко месо и гарнирайте с нарязан домат, нарязана на кубчета краставица и ситно нарязан червен лук. Полейте супата със зехтин и сервирайте веднага.

Ingredients

Directions

Пепита и приказно вкусното Гаспачо