fbpx

март 24, 2020

Червената шапчица под карантина

Червената шапчица много обичаше своята баба. И всеки път се вълнуваше, когато знаеше, че предстои посещение при баба, за да ѝ занесат любима гозба. Но сега беше по-различно. Заради карантината в гората Червената шапчица трябваше да стои вкъщи. Двете с майка ѝ крояха планове да приготвят страшно вкусно пиле със зеле, но как да го пратят на баба. Тогава на Червената шапчица ѝ светна, че куриерската фирма Волфенщайн работи в тези кризисни условия, но да разчиташ на един вълк, не си е работа. Или ще забави доставката, или ще я изяде, пък, най-лошото, ще вземе да изяде бабата. Двете с майка ѝ продължаваха да играят сантасе и да мислят варианти. Сетиха се и за нелегалните къртичи канали, през които също течеше куриерска дейност, но не беше безопасно. А и не можеха да пратят толкова голямо ястие. Накрая решението си дойде само. На прозорчето кацна листовка на новата куриерска услуга Фалкон. Двете потърсиха добрия стар сокол и той се отзова на мига. Но обонянието на тази хищна птица веднага долови, че пратката ухае страхотно и поиска да опита от тази вкусотия. Сделката беше сключена. Докато соколът достави храната на бабата, Червената шапчица и майка ѝ, затворени вкъщи, ще приготвят още веднъж за служителите на Фалкон едно чудно Гриловано пиле с горено зеле. Ето и вкусната рецепта:  
Време за подготовка: 10 мниути

Време за готвене: 1 час
Порции: 4
Продукти:
1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
40 г меко масло
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
1 ч.л. сушена мащерка
За зелето:
½ средно голяма зелка
60 г разтопено масло
1 малка глава лук
1 червена чушка
Сол на вкус
Черен пипер на вкусс
Начин на приготвяне:
Извадете пилето от хладилника и оставете за около час на стайна температура. Внимателно отделете гръбнака, обърнете и натиснете силно с ръка, за да се разтвори максимално на пеперуда. Намажете  с масло, посолете и подправете с черен пипер и мащерка и сложете върху добре загрят грил тиган или плоча с кожата надолу. Може да притиснете с капак или нещо тежко, за да може пилето да има максимален контакт с грила. Гответе 8-10 минути и намажете с масло и от другата страна. Посолете и подправете с пипер и обърнете. Гответе още 7-8 минути и прехвърлете в тава за печене. Печете 45 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Нарежете зелката на клиновидни парчета и подредете в тава. Полейте с разтопеното масло, посолете и подправете с черен пипер. Добавете нарязаните на кубчета чушка и лук и покрийте с алуминиево фолио. Печете заедно с пилето, като по средата на печенето размените местата им и запечете зелето на грил без фолио, докато се запече и карамелизира. Нарежете пилето на порции и сервирайте с парче зеле. 
Ако нямате грил тиган или плоча, можете, след овкусяването на пилето с масло, сол и черен пипер, да го сложите директно в загрятата фурна. Увеличете малко и времето за печене.

Ingredients

Directions

Червената шапчица под карантина