fbpx

декември 6, 2018

Пиле ала Маркиз дьо Караба

Котаракът цяла нощ върша в кухнята, за да приготви приказно пиле, което да поднесе на краля и кралицата. На сутринта обу чизмите си, нарами торбичката и тръгна към кралските палати. Приеха го подобаващо, както всеки път. Котаракът се поклони елегантно и извади от торбата вкусотиите, които носеше.
– Ваше величество! Моят господар Маркиз дьо Караба заръча да ви поднеса това приказно пиле. Изпечено до златисто, с аромат на естрагон. А отстрани – завладяваща чиния с бекон, грах и шалот. С чаша хубаво вино, Ваше величество, това ястие става съвършено!
– Както винаги, успя да ме зарадваш. Но кажи, моля те, тайната, за да могат и моите готвачи да приготвят това приказно пиле.
– На първо място, пилето да бъде Le Poulet. Кажете им и за естрагона. Естрагонът, познат и като тарос, е билка, популярна в средиземноморската кухня. Естрагонът е често ползван във френската кухня за приготвянето на меса и сосове. Нежните листа на естрагона се слагат в горещи ястия 2-3 минути преди свалянето от котлона, за да не загуби от вкуса и аромата си. Комбинирането с грах и бекон и добре изпечено пиле е чудесен вариант да разнообразите обичайните рецепти, които приготвяте с цяло пиле и да опитате различния вкус на естрагона.
– Времето за подготовка е 15 мин, а времето за готвене – 90 мин. Ястието е достатъчно за 8-10 порции. Ето и продуктите:
1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
250 г бекон
500 г почистен дребен лук (или шалот)
2 с.л. зехтин
200 мл пилешки бульон
600 г замразен грах
1 връзка пресен естрагон
Черен пипер
Сол
– Ваше величество, ето и как се приготвя това приказно пиле:
Намажете пилето със зехтина, посолете и подправете с черен пипер. Сложете го в чугунен съд и печете 1 час и 20 минути до 1 час и 30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна до златисто. В студен тиган, без да добавяте мазнина, сложете нарязания на кубчета бекон и гответе, докато стане златист и хрупкав. Извадете в купа с решетъчна лъжица и оставете настрана. В същия тиган сложете нарязания на 2 или 4 лук и гответе в продължение на 10-12 минути. Налейте бульона, покрийте с капак и гответе 20 минути. Лукът трябва да стане леко прозрачен и да започне да омеква. Добавете граха, разбъркайте и оставете да се загрее. Върнете бекона и сложете по-голямата част от връзката естрагон, нарязан на ситно. Разбъркайте и гответе 2-3 минути.
Сервирайте пилето в голямо плато със зеленчуците около него и поръсете с още пресен естрагон.
– И един съвет от мен. Ако не харесвате вкуса и аромата на естрагон, заменето го с мащерка или магданоз. Вместо лук шалот, ползвайте дребен стар лук, но не и арпаджик. Да ви е сладко!

Ingredients

Directions

Пиле ала Маркиз дьо Караба